Statsminister De Croo tar til orde for pristak hos norsk gassprodusent og konsulterer Elon Musk

Statsminister Alexander De Croo ønsker også å overbevise Norge – vårt lands største gassleverandør – om nytten av et europeisk pristak på naturgass. – Nordmenn har heller ingen interesse av at Europa går rett i avgrunnen, sa statsministeren.

Statsminister De Croo reiste mandag til Stavanger i Norge, hvor ONS-konferansen nå finner sted, en av verdens største samlinger av verdens viktigste energiaktører. På programmet et møte med sin norske kollega Jonas Gahr Store.

Norge blir nå sett på som håpet om skumle dager for mange europeiske land, som ønsker å bytte russisk gass med norsk naturgass. Kappløpet om fulle gassreserver i Europa har i mellomtiden presset naturgassprisene til enestående høyder. Familier blør gjennom rekordregninger, bedrifter kan måtte legge ned produksjonen.

Statsminister De Croo har lenge støttet innføringen av et europeisk pristak på naturgass. Dette bør roe markedene. Han gjentok også dette budskapet i sin tale på ONS-konferansen. – Jeg tror på det frie markedet, men hvis det ikke fungerer, må vi gripe inn, sier De Croo. «De høye kostnadene for naturgass har blitt uutholdelige for dagens europeiske samfunn.»

Ifølge De Croo kan innføringen av et europeisk pristak på naturgass fjerne den nåværende usikkerheten i markedet. Ifølge statsministeren vil også en gassprodusent som Norge være tjent med en slik prisstopp. — Det er heller ikke til fordel for nordmenn om Europa går rett i avgrunnen.

Dessuten kan nordmennene også tjene på enda mer samarbeid på lengre sikt, argumenterer De Croo. For eksempel har landet vårt mye kunnskap om vindmøller til havs, som nordmennene ikke er sterke på i dag. Det er også planlagt å samarbeide om fangst av CO2 fra blant annet Antwerpske kjemiselskaper, for å frakte denne CO2 til Norge og lagre den der i Nordsjøen.

Gassnettoperatøren Fluxys og det norske energiselskapet Equinox utreder byggingen av en gassrørledning som skal gjøre dette mulig. Belgia og Norge samarbeider også allerede om hydrogen – der landet vårt regnes som en pioner i Europa. Enda større samarbeid kan derfor gi muligheter for begge land, ser det ut til.

På sidelinjen av turen møtte De Croo også mandag kveld grunnleggeren av Tesla og verdens rikeste mann, Elon Musk, som blant annet tar til orde for å holde atomkraftverk åpne lenger. Etter møtet ville ikke statsministeren si så mye om samtalen. «Det var interessant,» sa han.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *