statsfondet fikk 131 milliarder euro i første halvår

Norges suverene formuesfond, det største i verden, fikk 1501 milliarder kroner (131 milliarder euro) i første halvår, styrket av aksjemarkedene, meldte den norske sentralbanken, ansvarlig for forvaltningen, tirsdag.

Denne ytelsen representerer en avkastning på 10 % og bidro til å bringe verdien av fondet til den svimlende sum av 15 299 milliarder kroner (1 332 milliarder euro) ved slutten av juni.

På seks måneder har fondet nesten slettet det kolossale tapet (1.637 milliarder kroner) som ble påført i fjor på grunn av krigen i Ukraina og den globale økonomiske forverringen.

Den er ment å øke olje- og gassinntektene til den norske staten for å finansiere fremtidige utgifter til den generøse velferdsstaten, og er hovedsakelig investert i aksjer (71,1 % av porteføljen), i obligasjoner (27,1 %) og i mindre grad i real eiendom (2,3 %).

Investeringer i aksjer ga en avkastning på 13,66 %, spesielt takket være teknologi og luksusaksjer, de i obligasjoner hadde en avkastning på 2,25 %, mens eiendomsinvesteringer, påvirket av økningen i obligasjonsrentene, tapte 4,57 %.

Norges Bank skulle i utgangspunktet publisere halvårsresultatene onsdag morgen, men de ble ved en feiltakelse sendt til media tirsdag kveld.

Siden starten av året har det enorme reiregget også dratt nytte av 980 milliarder kroner av svekkelsen av den norske kronen som mekanisk har økt verdien av eiendeler holdt i dollar, euro og andre utenlandske valutaer.

Staten tilførte også 389 milliarder kroner til kassen.

Totalt så fondet sin verdiøkning med 2.870 milliarder kroner i løpet av årets første seks måneder.

Ifølge Sovereign Wealth Fund Institute er det norske statlige formuesfondet det største i verden, like foran to kinesiske fond.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *