Står norske flyplasser i fare for kaos i sommer?

Etter år med pandemier som har ødelagt reiseplanene, er mange nordmenn ivrige etter å reise utenlands i sommer, og mange turister er ivrige etter å besøke Norge. Men hvordan vil landets flyplasser se ut og hva kan vi forvente – jevne prosesser eller kaos?

Kaos, uorden, køer, forsinkelser og kanselleringer av fly er utbredt på mange europeiske flyplasser i det siste. Forstyrrelser på europeiske flyplasser er forårsaket av problemer som personalmangel, IT-problemer, lange køer og streiker.

Etter hvert som sommeren skrider frem, kan disse problemene bli enda mer akutte, med en undersøkelse fra Airports Council International (ACI) som avslører at opptil to tredjedeler av europeiske flyplasser sa at de forventet flere forsinkelser enn vanlig denne sommeren.

Så langt ser Norge ut til å ha klart å forbli et unntak og opprettholde relativt god orden på flyplassene. De lengste sikkerhetssjekkkøene i landet så langt ble registrert 3. juni. Dagen er også registrert som den travleste på norske flyplasser siden 2019.

Avinor, det statlige selskapet som driver Norges flyplasser, sier landets flyplasser er mer suksessrike fordi de er bedre forberedt.

«Dette (kaos og forsinkelser på flyplasser) er et bemanningsspørsmål, og her i Norge er vi betydelig bedre bemannet og forberedt enn andre europeiske land.» Dette er på grunn av tiltakene vi har tatt under pandemien, sa Avinor-talsperson Øystein Løwer.

«Under pandemien fikk vi en klar krisepakke fra staten, som gjorde at vi kunne beholde de ansatte lenge. Vel, det gjorde at de (norske) lufthavnansatte beholdt jobbene sine og kunne komme tilbake i jobb da Norge gjenåpnet», påpekte Løwer.

Digitalisering, ansettelser av personell i fjor høst og jevnlige møter med flyselskaper kan også tilskrives faktorer som ifølge en Avinor-talsperson har ført til at norske flyplasser har gått bra.

Imidlertid ser ikke alt så lyst ut. Selv om Norge har vært relativt uberørt av den nåværende bølgen av flyplasskaos, vil kaos på andre europeiske flyplasser kunne nå landets flyplasser, uavhengig av operatørenes forberedelser.

Flyplasser som opplever kapasitetsproblemer inkluderer populære destinasjoner fra Norge som London, Amsterdam og København.

– Mange fly som går fra Oslo lufthavn kommer fra Europa, så hvis et fly kommer for sent, er det stor sjanse for at det også går sent, sier O. Løwer.

16-17 juni forventes å bli en av de travleste dagene på flyplasser over hele landet siden pandemien startet. Og denne helgen og helgen etter – spesielt 24. og 26. juni – venter Oslo Lufthavn det høyeste antall passasjerer i år.

– Vi forventer en topp 16. og 17. juni, men vi er godt forberedt på avganger og håper og er sikre på at passasjerer ikke vil møte køer, sa en talsperson for Avinor.

Det er andre faktorer utenfor landets flyplassers kontroll som kan påvirke reisende. Denne sommeren har en rekke flyselskaper allerede varslet streiker, kanselleringer av fly eller andre forstyrrelser.

Rundt tusen piloter i det skandinaviske flyselskapet SAS kan gå ut i streik denne måneden – fagforeningene har allerede gått ut med en advarsel om dette. Piloter fra alle land – Norge, Danmark og Sverige – har varslet sin intensjon om å streike.

I tillegg risikerer rundt to tusen Flyr-ordrer fra flyselskaper å bli forstyrret på grunn av forsinkelser i flyleveranser.

Tysklands største flyselskap, Lufthansa, sa også at flyene deres kan bli utsatt for forsinkelser og kanselleringer på grunn av bemanningsproblemer. Advarselen kommer etter at flyselskapene kunngjorde at de kansellerte hundrevis av sommerflyvninger.

Selv om Lufthansa bemerket at Frankfurt og München lufthavner ville bli mest berørt, kan forsinkelser og kanselleringer også påvirke Norge negativt.

Så hvilke råd vil du gi til de som reiser til eller fra Norge?

– Mitt hovedråd ved forsinkelse er å kontakte flyselskapene du flyr med direkte. Kom derfor til flyplassen til det tidspunktet flyselskapene angir, registrer deg på flyet på forhånd, råder Avinors pressevakt.

Det er også lurt å være oppmerksom på kravene før sikkerhetskontrollen – på denne måten passerer du sjekken raskere.

Harald Kvam, kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, påpeker også at det er viktig å være oppmerksom på instruksjonene til flyselskapene du flyr med.

«Vi gjør alt vi kan for å sikre at alles ferie starter problemfritt.» Avinor har brukt mye tid på å forberede seg til sommeren. Der det har vært nødvendig har vi økt antall ansatte”, bemerker H. Kvam.

Han minner om at Oslo Lufthavn har ansatt ytterligere spesialister på passasjertjenester og flyplassdrift.

«Vi var heldige i Norge fordi vi hadde muligheten til å sende ansatte på ferie under pandemien. Ikke alle land er så heldige, og å få folk tilbake er vanligvis vanskelig og tidkrevende. , forklarer H. Kvamas.

Drevet av thelocal.no.

Står norske flyplasser i fare for kaos i sommer?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *