Spionhviten Hvaldimir ble oppdaget utenfor Sverige

Denne rustningen med teksten «Saint Petersburg gear» på ble fjernet etter dens første opptreden. Moskva har heller aldri svart på norske spekulasjoner om at belugaen kan være en spion.

Svømmer plutselig fort

Spion eller ikke, skandinavene utstyrte belugaen med GPS, slik at de kunne fortsette å spore den. Han har også et navn: Hvaldimir. Et norsk ordspill, siden hval er det norrøne ordet for hval og lederen av Russland har et lignende fornavn.

Uansett, Hvaldimir bestemte seg for at det var på tide å si farvel til norskekysten og seile til Sverige. Dette valget er slående, fordi det nå er veldig langt fra sitt opprinnelige habitat. Han svømmer også plutselig veldig fort, mens han har beveget seg sakte i årevis.

Hvaldimir

– Vi vet ikke hvorfor, sier Sebastian Strand, en marinbiolog i Norge, til den britiske avisen. Vergen. «Det kan være hormoner å finne en make.» Belugaer er sosiale dyr, og Hvaldimir har kanskje ikke sett en annen hvithvit siden 2019.

Et problem for Hvaldimir: han kan finne mindre mat på den svenske kysten enn på de stedene han pleide å være. Forskerne ser allerede i statistikken at han ville gått ned litt i vekt.

Spitsbergen

Ikke mye for øyeblikket, belugaen har vært i god stand i noen år. Men han finner nok ingen venner i Sverige heller. Den nærmeste hvithvalbestanden, sier forskerne, er nær Spitsbergen, mellom nordkysten av Norge og Nordpolen. Så svøm.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *