Spektakulære innspillingssteder i Norge: «Det er her Tom Cruise løp ned et fjell»

Landsbyen Sæbø, i Møre og Romsdal, har under fem hundre innbyggere. Så da Marvel-filmen Black Widow ble spilt inn her i mai 2019 og plutselig et filmteam på to hundre mennesker gikk rundt, var det store nyheter.

Scarlett Johansson på supermarkedet i nabolaget

Mats Riise, eier av det lokale supermarkedet Joker, var også på settet, da hans lille supermarked i nabolaget ble skutt ned. Scenen hvor hovedrolleinnehaver Scarlett Johansson gjør opp noe med ham på billettkontoret reddet ikke filmen, men det var en opplevelse likevel.

«Jeg forstår nå hvorfor det er så dyrt å lage en film», sier Riise om sirkuset som en gang kom til landsbyen hennes. To uker før opptak ankom lysteknikere fra England. «Å se på lysstoffrørene mine.

Dagen etter skytingen så Mats en kvinne og sønnen hennes ta bilder utenfor butikken. «De hadde reist 500 miles for å ta et bilde av butikken min.» Han rekker det ikke helt selv, men fansen reiser noen ganger halve verden rundt for å se filmsteder.

Filmsteder som årsaken til en vakker reise

Noen steder er til og med flatet ut av besøkende. For eksempel kunne kroatiske Dubrovnik knapt takle folkemengdene etter Game of Thrones. Men det blir egentlig ikke så stort i Sæbø, sier Anne van Oorschot van Eventyr i Norge.

Turoperatøren tilbyr «selvguidede turer» i dette enorme området og Sæbø er et av stedene folk kommer til på Black Widow-turen. «Vi ser hovedsakelig opptaksstedene som en grunn til å la besøkende ta en vakker reise gjennom denne regionen.»

For eksempel ligger Sæbø ved Hjørundfjorden, en spektakulær fjord hvor Norway Adventures også liker å dra med sine kajakkturer. – Nettopp fordi det er så mange færre folk her enn i den kjente Geirangerfjorden, der alle båtene, cruiseskipene og fergene gjør deg gal i høysesongen.

Skattefordel for filmproduksjoner

Van Oorschot flyttet til Norge i 2000 sammen med ektemannen Rogier. Utsiden vinket. Et sted hvor ro og rom setter dagsorden. De valgte de norske fjordene på grunn av det spesielle landskapet. «Og det har ikke vært en dag vi har angret på den avgjørelsen.»

Filmskapere forelsker seg også i Norges naturlige skjønnhet. Skattefordelen som tilbys dem av myndighetene overbeviser store produksjoner: de får tilbake 25 % av kostnadene som påløper i Norge.

Denne ordningen gjør i større grad bruk av lokale folk og tjenester, noe som kommer økonomien til gode. Sikkerhet, catering, logistikk, hoteller, men også lokale guider er satt inn.

Venter på å redde Tom Cruise

De siste årene har filmteam lagt igjen over 19 millioner i tynt befolkede Møre og Romsdal, som har bare 266.000 innbyggere. For eksempel guiden Helge Kvam Karbø van fjordenes natur bidratt til actionfilmen Mission Impossible 7.

Den peker fra bygda Hellesylt. «Der kom Tom Cruise ned fjellet med motorsykkelen sin.» For denne spesielle scenen – sett på slutten av tilhenger – Det ble bygget en enorm rampe, hvorfra skuespilleren lanserte seg selv.

Helge var en del av redningsteamet som sto nær vannet dersom Cruises fallskjermlanding ikke gikk som planlagt. Det samme gjorde guiden Erlend van Uteguiden.

Kajakkpadling på fjorden nær landsbyen Valldall viser hvor Tom Cruise bodde i ukene som filmet i Norge. «Han bodde i et hus med utsikt over fjorden, og fløy deretter med helikopter til de forskjellige opptaksstedene.»

En ren dødelig besøker disse stedene med bil, men det er alt annet enn en straff. Fra Valldal kan du i sommermånedene Nasjonal naturskjønn rute 63 ta retning Trollstigen – Trollenweg. En vakker bane som avsluttes med elleve hårnålssvinger og er en del av Mission Impossible Tour.

Langs denne ruten er også det spesielle Juvet Landskapshotell, hvor filmen Ex Machina ble spilt inn. Dette avsidesliggende stedet, hvor moderne arkitektur og vill natur gnider seg, ble overtatt av filmteamet i en måned.

— Det var kabler overalt og folk gikk, ler hotellsjef Chris Schønefeld. Filmen ga den ikke bare mye publisitet – hvis du vil sove her, må du bestille minst seks måneder i forveien – men også en andre avtale.

Siden Ex Machina har mange musikkvideoer og reklamefilmer blitt skutt her. Fra Ferrari til Siemens. — Vi har nå noen ledige uker i året til filmproduksjoner, sier han.

Men hvordan finner filmskaperne disse vakre stedene? Det er blant annet takket være Steve Røyset, som jobber som set manager og speider for å selge Norge til Hollywood.

Islandsk og New Zealand-konkurranse

– Dette området er ideelt fordi du finner mye spektakulær natur her og Ålesund lufthavn sørger for at alle mennesker og forsyninger kan transporteres skikkelig, forklarer han.

Det starter med forespørselen fra et produksjonsselskap. «De angir hva de ser etter og speiderne begynner å jobbe i forskjellige land. Så gjør jeg en presentasjon av stedene i Norge, men samtidig skjer det på Island, Sveits og New Zealand», forklarer Royset.

Han ser antallet internasjonale film- og serieproduksjoner i Norge øke de siste årene. Det går også frem av tall fra Norsk filminstitutt.

Visuelt spektakulært

Antall produksjoner øker med 20 % per år. Populariteten til akkurat denne provinsen kommer ikke som noen overraskelse for Røyset. «Denne delen av Norge er visuelt spektakulær.»

Van Oorschot er enig: «Vi har nå utforsket hele landet og fortsetter å finne dette området som det vakreste.»

Til denne artikkelen ble redaktøren vår invitert av Besøk Ålesund og Besøk Nordvestlandet til Møre og Romsdal. Innholdet i artikkelen ble selvstendig bestemt av redaksjonen.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *