Slutt på hvalfangst på Island: begynnelsen på en definitiv slutt?

Hvalfangsten skulle starte i dag, men Islands matminister sa det unngå siste minutt. Han Inspeksjonsrapport som statsråden legger til grunn, presiserer at jakten ikke er i samsvar med dyrevelferdsloven. Hvaler lider for lenge før de til slutt dør.

For studien undersøkte det islandske mattilsynet de 148 finnhvalene som ble drept i fjor. Dette viser at minst en fjerdedel av dyrene er slaktet flere ganger. Det tok også minst en time før noen hvaler ble drept. En annen hval ble jaktet i fem timer uten hell.

De rasende fiskerne

Jakt er nå forbudt frem til minst 31. august. I mellomtiden skal det undersøkes om dette i det hele tatt kan skje i etterkant, sier statsråden. Dette ser bare ut til å være mulig dersom det gjøres betydelige forbedringer.

Fiskerinæringen snakker om en «enestående beslutning» og en «kald mottakelse» til de 150 arbeiderne som lever av hvalfangst. De jobber alle for Hvalur, det eneste selskapet som fortsatt har jaktkort. Den tillatelsen gikk uansett ut på slutten av dette året, og etter statsrådens vedtak virker det lite sannsynlig at selskapet får en ny neste år.

Det meste av hvalkjøtt eksporteres til Island, spesielt til Japan hvor det for eksempel foredles til sushi. Hvalkjøtt står også på menyen på Island (en biff koster rundt 30 euro) og er tilgjengelig i fryseren, men ifølge en undersøkelse spiser lokalbefolkningen lite av det: 3,2 % av islendingene sier at de regelmessig spiser hvalkjøtt.

Gode ​​nyheter

At jakta er innstilt for øyeblikket avlaster naturligvis naturvernforeningene. Sea Shepherd-grunnlegger Paul Watson sa i en uttalelse at han var «veldig fornøyd». Han var allerede på vei til Island med skipet sitt i et forsøk på å forstyrre hvalfangsten der i sommer.

Greenpeace snakker om «gode nyheter om at den islandske regjeringen anerkjenner at hvaler fortjener å bli beskyttet». Han la til: «Hval er fantastiske skapninger og avgjørende deler av våre marine økosystemer. De må beskyttes.» Organisasjonen understreker at den største trusselen mot hval ikke er hvalfangst, men «destruktivt fiske, plastforurensning og klimaendringer».

Norge og Japan fortsetter

Hvis Island endelig slutter med hvalfangsten etter sommeren, er det bare noen få land som gjenstår. Norge snakker om tradisjon og jakter vågehval fra april til september hvert år. Ifølge regjeringen er det bærekraftig: 100 000 dyr svømmer fortsatt i norske farvann, så bestanden ville ikke være truet.

Japans hvalfangstindustri fortsetter også som normalt, selv om kjøttets popularitet har vært synkende i landet i årevis. I håp om å selge flere hvaler, lanserte et stort hvalfangstselskap i år en ny automat, som du kan kjøpe hvalkjøtt fra for noen få euro.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *