Slovakia stanser militærhjelpen til Ukraina

Slovakias nye statsminister, Robert Fico, kunngjorde torsdag at hans regjering stanser militærhjelpen til Ukraina, som kjemper mot en russisk invasjon.

Fico fortalte parlamentsmedlemmer at landet ikke lenger ville levere våpen til Ukraina, og gjentok løftene han ga under valgkampen, men understreket at han ville fortsette å gi humanitær hjelp til naboen som er revet av krig.

«Jeg vil ikke støtte noen militær hjelp til Ukraina… En umiddelbar stans av militære operasjoner er den beste løsningen vi har for Ukraina.» EU bør gå fra å være en våpenleverandør til en fredsbevarende, la han til. «Det er bedre å forhandle fred i 10 år enn å drepe hverandre i 10 år uten noen resultater.»

Russland på sin side avviste virkningen av Slovakias avgjørelse på den 20 måneder gamle krigen.

«Slovakias andel i våpenforsyningen var ikke veldig stor, så det er usannsynlig at det vil påvirke hele prosessen,» sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov på spørsmål om avgjørelsen fra Bratislava.

På spørsmål fra nyhetsbyrået AFP om å kommentere denne avgjørelsen, nektet Ukrainas utenriksdepartement å gjøre det.

5,5 millioner Populous Slovakia har vært en trofast tilhenger av Russland siden invasjonen av Ukraina i februar, donert våpen og åpnet grensene for flyktninger på flukt fra krigen. Det var også det første NATO-landet som leverte kampfly til sin krigstrøtte nabo.

I følge det tyskbaserte Kiel-instituttet har Slovakia forpliktet seg til å bevilge totalt 680 millioner euro til Ukraina frem til juli 2023. statlig støtte fra euroen.

Dette plasserer det blant landene med størst støtte for Kiev som en prosentandel av bruttonasjonalproduktet (BNP). Med 0,65 prosent ligger den bak Norge, Baltikum, Danmark og Polen.

«Slovakene har større problemer»

Fico talte en dag etter at hans trepartikoalisjonsregjering ble tatt i ed.

Lederen for det venstreorienterte «Smer»-partiet dannet parlamentarisk flertall etter å ha signert en koalisjonsavtale med det venstreorienterte «Hlas»-partiet og det pro-russiske ultranasjonalistiske Slovak National Party.

Hvis sanksjoner skal skade oss, slik de fleste sanksjoner er, ser jeg ingen grunn til å støtte dem.

Smer vant forrige måneds stortingsvalg på sitt løfte om å avslutte militærhjelpen til Ukraina, noe som vekket bekymring for vestlig støtte til Kiev.

Etter partiets seier sa R. Fico at slovakene hadde større problemer enn Ukraina og ba om fredssamtaler.

Koalisjonspartner det slovakiske nasjonalpartiet støtter Ficos harde anti-flyktningretorikk og populistiske synspunkter.

Partiets pro-russiske leder og tidligere parlamentsleder Andrejs Danko (Andrejs Dankas) sa i juli at territoriene okkupert av Russland historisk sett ikke tilhørte ukrainere.

Han ble beryktet for å håndhilse på Russlands president Vladimir Putin, ta en selfie med den russiske statsdumaens styreleder Vyacheslav Volodin, og tiltale Russlands utenriksminister Sergei Lavrov som sin kjente «min kjære venn».

Den skjøre enheten til EU og NATO

R. Fico, som skal delta på EU-toppmøtet i Brussel torsdag, uttalte seg også mot sanksjoner mot Russland.

«Jeg vil ikke stemme for noen sanksjoner mot Russland før vi analyserer deres innvirkning på Slovakia,» sa han. «Hvis sanksjoner kommer til å skade oss, som de fleste sanksjoner, ser jeg ingen grunn til å støtte dem.»

Statsministeren la til at etter hans syn hadde Russland større territorielle gevinster enn Ukraina på dette stadiet av krigen.

Ficos retur kan bety en radikal endring i landets utenrikspolitikk og undergrave den skjøre enheten i EU og NATO.

I tillegg til at han er motstander av EUs sanksjoner mot Russland, tviler han på at Ukraina kan utvise invaderende russiske tropper og ønsker å hindre Ukraina i å bli med i NATO.

Politikeren foreslo at i stedet for å sende våpen til Kiev, skulle EU og USA bruke sin innflytelse til å tvinge Russland og Ukraina til å signere en kompromissfredsavtale.

R. Fico gjentok også Russlands president Vladimir Putins uttalelser om at Ukrainas regjering er nynazistisk og at det er nødvendig å beskytte etniske russere som bor øst i landet mot det.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *