Russland har truet med å undergrave forløpet til grensen til Norge. AP: Det er enighet etter uker med spenning | utenriksnyheter

Tirsdag 5. juli dukket det opp en melding på nettsiden til den russiske statsdumaen, der det ble skrevet at dens styreleder Vyacheslav Volodin «beordret å vurdere spørsmålet om oppsigelse av kontrakten med Norge om samarbeid i Barentshavet og Polhavet. Utenriksdepartementet. Onsdag kveld meldte nyhetsbyrået PA Han sa imidlertid at landene hadde kommet til enighet om å skaffe en kullgruvekoloni i Arktis.

Se videoen
Morawiecki angriper Norge. Cymański: Disse ordene var ikke de lykkeligste og mest dyktige

Tvist mellom Russland og Norge. Moskva vil avslutte Barentshavets samarbeidsavtale

Spitsbergen-traktaten trådte i kraft 9. februar 1920. Ifølge den tilhører den juridiske jurisdiksjonen over Svalbardskjærgården Norge, selv om andre land har rett til blant annet å drive virksomhet der. Og så i Barentsburg (den nest største bosetningen på Svalbard, bebodd av mindre enn 500 mennesker) er det en russisk kullgruve. I forrige uke anklaget Russland Norge for å bryte traktatbestemmelser og blokkere mat til russiske gruvearbeidere. Det ble blant annet vist til at Norge «hindrer levering av mat og varer til Svalbard».

I 2010 signerte Jonas Gahr Store, daværende sjef for norsk diplomati, med sjefen for det russiske utenriksdepartementet Sergei Lavrov kilometerkontrakt grense i Barentshavet. Under traktaten Russland ga Norge 175.000 kvadratkilometer av Barentshavet. Etter at Norge nektet å tillate transitt av varer til russiske landsbyer på Spitsbergen, sa det russiske kommunistpartiets parlamentsmedlem Mikhail Matvey at han kunne avslutte avtalen. Senere ble denne ideen også støttet av Volodin – skriver portalen uawire.org. Ifølge en talskvinne for Utenriksdepartementet Norge Ane Lunde «separasjonsavtalen inneholder ingen oppsigelsesklausul» så den gjelder på ubestemt tid.

For flere globale nyheter, besøk hovedsiden til Gazeta.pl

Lavrov om Putins lekkede samtale med Macron: Vi har ingenting å skamme oss over

Norge har kommet til enighet med Russland om levering av gruvearbeidere

Etter flere uker med spenning mellom de to landene sa Russlands generalkonsul i Barentsburg, Siegi Gushkin, onsdag ifølge AP at Norge hadde gått med på at transportørene henter den omstridte lasten og krysser den russisk-norske grensen med henne. – Ingen kan holde tilbake norske transportører på norsk territorium. 5. juli forlot skipet med containere havnen i Tromsø og kommer til Barentsburg 8. juli, sa Gushkin. Som sitert av det russiske nyhetsbyrået TASS, sa Ane Lunde, det norske utenriksdepartementets pressesekretær, at avgjørelsen var «resultatet av en dialog med russisk side».

Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei ShoiguRussland. Hvordan snakke om et angrep mot Ukraina? Politikerne mottok 4 anbefalinger

***

Hjelp Ukraina, bli med i samlingen. Du setter inn penger på siden pcpm.org.pl/ukraina

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *