Russland anklager Norge for brudd på menneskerettighetene. Matleveranser til Spitsbergen stoppet ved grensen

Russland i april sendte den til sitt konsulat på Spitsbergen en konvoi av mat, medisinsk utstyr, byggematerialer og reservedeler. Nordmennene stoppet imidlertid leveransen med argumenter om at leveringslisensen ville bli brutt straffer pålagt Russland – opplyser det russiske nyhetsbyrået TASS.

Se videoen
Gazeta.pl på Spitsbergen. Hvordan manifesterer klimaendringene seg i Arktis?

Russland treffer Norge bak Spitsbergen

To skip med en last på sju tonn venter grense nordmenn fra april. I mai Russland ba de lokale myndighetene om å suspendere transittforbudet. I juni ba Moskva regjeringen i Oslo om å garantere uavbrutt matforsyning til russiske gruvearbeidere på Svalbard-øygruppen, hvis største øy er Spistberg.

Mer informasjon fra verden på Gazeta.pl-hjemmesiden

Norske myndigheter ga imidlertid ikke tillatelse til å frigi transporten. Konstanitn Kosachev, en stedfortreder for den russiske dumaen, svarte på avslaget – sa TASS.

Dette er mat for de russiske gruvearbeiderne som jobber i denne kolonien. Med denne avgjørelsen søker norske myndigheter å la russiske gruvearbeidere stå uten mat, noe som er totalt umoralsk. Det bryter med menneskerettighetene

– skrev Kosaczow på Telegram.

Russisk generalkonsul i Spitsbergen Sergei Gushin sa at samtaler er i gang mellom Norge og Russland. Han la til at Russland vil reagere adekvat på brudd på internasjonale avtaler. Han sa også at han ikke ville satse på «muligheten for mulig gjengjeldelse» fra Russland.

Russiske politikere utfordrer nordmenns rettigheter på Svalbard

Kosachev påpekte at Norge styrer Svalbard på grunnlag av Spitsbergen-traktaten av 1920. USSR ble med i 1935. Den russiske politikeren mener at Norges handlinger er i strid med bestemmelsene i dokumentet. I denne saken viste Guszczin til traktatens bestemmelser om «ikke-diskriminering ved fraktleveranser».

Leder av Forbundsrådets komité for konstitusjonell lovgivning og statsbygning Andrei Klisha tok også opp dette problemet emne. Opphør av transitt gjennom Norge setter ifølge ham spørsmålstegn ved landets suverenitet over Spitsbergen.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *