Røyk fra kanadiske skogbranner påvist så langt som til Norge

Røyk fra de kanadiske brannene dekket New York i tykk røyk torsdag 8. juni. ANGELA WEISS / AFP

Røyk fra flere skogbranner i Canada nådde Norge denne uken, tusenvis av mil fra brannene, fikk Norsk institutt for klima- og miljøforskning (NILU) vite fredag.

av «meget svak– Konsentrasjoner av røykpartikler har blitt målt siden mandag, spesielt ved Birkenes-stasjonen sør i landet, sier forsker Nikolaos Evangeliou til AFP. Tiltakene varierer siden intensiteten til brannene, vindens orientering og nedbøren. «Vi ser ingen alvorlig topp eller betydelig økning (…) Så vi ser ikke noe miljøproblem (i Norge) og heller ingen alvorlig helserisiko«, presiserte han.

«data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

Eksepsjonell sesong

I Canada anses situasjonen som eksepsjonell av myndighetene når det gjelder antall hektar brent på denne tiden av året. Landet som helhet opplever et år uten sidestykke: Rundt 2300 skogbranner er registrert og rundt 3,8 millioner hektar er brent, totalt godt over gjennomsnittet de siste tiårene.

Også Sør-Norge opplever, i likhet med en stor del av resten av Nord-Europa, en mer alvorlig tørke enn vanlig. Sør-øst i landet har det ikke falt en dråpe regn på 16 dager og det er ikke ventet nedbør der av meteorologene i dagene som kommer. Der har enhver åpen peis vært forbudt siden torsdag i en periode på tre uker.

«data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *