Røyk fra kanadiske skogbranner når Norge

Tykke røykskyer fra skogbranner i Canada har nå også nådd Norge. De forventes å utvide seg ytterligere i Europa, sier norske forskere. Røyken ville ikke utgjøre noen helsefare.

Ved hjelp av en klimamodell var forskerne i stand til å forutsi hvordan røyk beveger seg gjennom atmosfæren. Norge er første destinasjon, hvoretter røyken fortsetter mot Sør-Europa. «Røyk fra skogbranner i Canada fortsetter å drive over Norge. Røyken vil også nå andre deler av Europa de neste dagene,» skrev nordmennene på Twitter.

Røyk har også spredt seg til Grønland og Island de siste dagene og det er allerede målt økte konsentrasjoner av støvpartikler i Sør-Norge. «Vi kan se lett smog eller lukte røyk,» sa Nikolaos Evangeliou. «Men vi tror ikke antallet partikler i luften her i Norge er nok til å være helseskadelig. Når røyken når Europa er antallet partikler mye lavere.»

Det er annerledes på den andre siden av havet. I Canada og østkysten av USA har luftforurensningen nådd farlig høye nivåer. Enorme mengder usunn luft har nådd Midtvesten i USA.

Onsdag markerte den verste luftforurensningen fra skogbranner som noen gang er målt i Amerika. Den dagen rapporterte New York og Detroit om den verste luftkvaliteten i verden. Røyken utsatte mer enn 110 millioner amerikanere for giftig luft, tvang utsettelse av flyreiser og kansellering av sportsbegivenheter. Folk tok også av seg maskene.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *