Norge: Telenor lanserte en kommersiell 5G-tjeneste

Etter to år med testing har den norske operatøren Telenor lansert en kommersiell 5G-tjeneste. Den kan brukes av brukere i 9 byer, selv om 5G-dekning vil dekke flere lokasjoner senere i år. Det nye nettverket bygges hovedsakelig ved hjelp av Ericsson.

Norske Telenor har offisielt annonsert lanseringen av sitt 5G-nettverk samt en kommersiell tjeneste for sine kunder. De kan se fordelene med det nye nettverket innbyggere i 9 byer. Operatøren hadde størst rekkevidde Trondheim, hvor det er 38 togstasjoner basestasjoner til 5G-standarden.

Se: Telenor slår av sitt 3G-nett i 2020… 5 år før 2G

Andre byer inkluderer: Elverum, Askvoll, Svalbard, Kvitfjell, Heroya og Froya. De to siste var kun dekket av små deler – Bodø havn og landets hovedstad Oslo, samt teknologisenteret som ligger på tomten til tidligere Fornebu flyplass. Her er også førerplassen plassert. Telenor varsler at de i 2020 vil utvide 5G-nettet til andre områder av Oslo og vil også levere tjenester etter den nye standarden i Bergen, Stavanger og Sandnes. I 2021 det totale antallet 5G-stasjoner forventes å nå 2000og i de neste 4 eller 5 årene – overgå det tak 8500.

Telenors tilbud inkluderer smarttelefoner 5G fra Samsung: Galaxy S20, Galaxy S20+ og Galaxy S20 Ultra.

Se: Samsung Galaxy S20-serien debuterer offisielt på det polske markedet

Se: Oransje: 5G kommer snart, nå er Galaxy S20+ 5G- og GB-planene større

Å bygge 5G-nettverket han er hovedansvarlig for Telenor Ericsson. Operatøren annonserte valget av dette selskapet i midten av desember, og spesifiserte at den svenske produsenten ville erstatte Huawei, som tidligere hadde opprettet 4G-nettverket. Selv om dette ser ut som en fullstendig oppgivelse av kinesiske tjenester, presiserte selskapet i påfølgende uttalelser at Huawei vil fortsette å bidra til å vedlikeholde det eksisterende 4G-nettverket og oppgradere det til 5G-dekning i deler av Norge. Hauwei vil levere RAN-radionettverket for 5G, men vil ikke bygge kjernenettet. Viktige nye 5G-installasjoner vil imidlertid bli overtatt av Ericsson.

Se: Telenor: Farvel, Huawei. Hei Ericsson! Norsk 5G-nett uten kineserne

Se: Norge forbød ikke Huawei, men Telia valgte Ericsson som sin 5G-leverandør

Se: Norge vil la Huawei bygge et 5G-nettverk

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *