Psykiater som jobber i Norge: hva som skal til for å få Litauens helsevesen til å fungere som det gjør i dette nordiske landet

Etter å ha jobbet i Litauen i lang tid og etter å ha jobbet i Norge i mer enn ett år, kan jeg ganske objektivt si at legenes frihet og tilliten til dem i de to landene i utgangspunktet er uforlignelig.

Her i Norge er det ingen sjef over hodet til legen. Legen tar selv ansvar for det og har frihet til å gjennomføre det. Ingen forstyrrer legens arbeid. Selv strømmen av pasienter reguleres av administratoren i koordinering med fastlegen, som etter å ha hørt problemet har makten til å bestemme om han skal ringe pasienten, invitere ham, bestille tester eller bare skrive ut medisiner.

I Norge er det ikke noe oppblåst og stadig voksende administrativt overvåkingsapparat, og dette (i tillegg til det syke ønsket om å kontrollere noe som ikke er karakteristisk for nordmenn generelt) skyldes flere objektive årsaker . Lønn for «apparater» i Norge er ikke høyere enn leger, ofte lavere, og det å jobbe i en offentlig institusjon gir ikke en urimelig følelse av overlegenhet og privilegium til å ilegge bøter, straff og sanksjoner. Ethvert byråkratisk initiativ, for eksempel for å innføre nye former eller krav, må koordineres med fagforeningene, hvis motstand – og mest sannsynlig – initiativ forblir en byråkrats drøm.

Tillit er derimot gjensidig. Nordmenn har en tendens til å stole mye mer på sine statlige institusjoner enn litauere. Hvis en behandling ikke er godkjent, vil den ikke bli brukt. Fordi vanligvis alle behandlingsmetoder som er anerkjent i Europa, registreres her veldig raskt. Statlige institusjoner stoler på leger og gjør alt for at legene skal ha de nyeste behandlingsmetodene, og leger angriper ikke eller legger skylden på institusjoner dersom en metode ikke blir godkjent.

Vi kan snakke og diskutere upopulære saker som ikke samsvarer med ideologisk politikk uten frykt. Jeg måtte lese oppfatningen om at ikke alle litauiske leger tør å snakke om mindre skadelige alternativer for å slutte å røyke, da dette strider mot den «offisielle» holdningen. I mellomtiden er det i Norge til og med antatt at en person har talerett. La oss si at det var leger som uttalte seg mot vaksinasjoner, men hver av disse uttalelsene i media sjokkerer eller opprører ikke landet, og beslutningene til helsepolitikere er basert på fakta og forskning, og ikke på en ideologi.

Derfor har medisinsk abort vært legalisert her i lang tid. Som medisinsk cannabis, som brukes mot smerter, Crohns sykdom, etc. Det er interessant og veldig norsk at dersom det eneste registrerte medisinske cannabispreparatet ikke er egnet for pasienten, sier han trenger en høyere konsentrasjon av cannabis enn den registrerte medisinen, så må legen bare diskutere og han får lov til å bestille et annet mer effektivt forberedelse gjennom apoteket.

I Litauen er personer med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) i trøbbel fordi de bruker medisinske preparater, hvorav kun ett er registrert i Litauen, men det er ikke tilgjengelig på apotek. I mellomtiden er det i Norge omtrent 5 legemidler for behandling av denne sykdommen, som kan foreskrives av leger som har riktig diagnostisert sykdommen. Jeg ønsket en gang å skrive ut et legemiddel som ikke var registrert i Norge for denne lidelsen til en pasient som skadet seg selv. Jeg ble kontaktet av representanter for HELFO (en analog av VVKT) og ba meg ganske enkelt sende artikler om effektiviteten til stoffet i behandlingen av denne typen lidelse.

En slik tillit til leger er vanskelig å forestille seg i Litauen, og det var veldig forvirrende i begynnelsen av arbeidet.

Ja, noen ganger må man vente måneder på legekonsultasjon i Norge også. Men her tilsidesetter ikke pasientens rett til å motta tjeneste legens rett til et personlig liv og tilstrekkelig arbeidsbelastning. Leger er syke så mye som nødvendig, deltar på konferanser og møter, tar ferier og lunsjer. Pasienter venter så lenge det er nødvendig – hjemme, ikke foran legedøra. Fast tidspunkt for besøk varsles på mail. Hvis tilstanden er alvorlig, kontakt lege eller vaktsykehus. Men ingen tvinger legen til å jobbe ved sykdom eller etter jobb. Og selv om pasienten klaget, selv om han ikke hadde hørt om det, ville han rett og slett bli høflig forklart at legen også har rettigheter.

Etter min mening mangler litauiske leger først og fremst mot – motet til en generalstreik, motet til å erstatte lederne av legeforeningen, som sluttet å forsvare leger for lenge siden, motet til ikke å avslutte streiken som har påbegynt til kravene er oppfylt. Så kommer respekten for medisin. Fordi ingen respekterer en som ikke har noen rettigheter, bare økende ansvar, og som lydig utfører ideer og ordre fra administratorer og politikere.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, medier eller andre steder eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og hvis samtykke innhentes, er det nødvendig å kreditere DELFI som kilde.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *