Prisen på gass har steget med mer enn en fjerdedel på en uke | NÅ

Gass har blitt mer enn en fjerdedel dyrere den siste uken. Økningen skyldes bekymring for gassforsyningen. Prisen nådde til og med en kort tid en ny rekord på fredag, men klarte ikke å holde den.

Prisen på gass stengte uken på 306 euro per megawattime. En uke tidligere var den fortsatt på 244,50 euro. Som et resultat steg den viktigste gassprisindikatoren, den nederlandske TTF, 25,5 % på én uke.

Årsaken til økningen er bekymring for gassforsyningen. Det norske gasstransportselskapet Gassco meldte fredag ​​at det vil kunne eksportere mindre gass til Europa neste måned. Nordmennene har nå gått forbi russerne som kontinentets største gassleverandør. Norges gassforsyning er redusert på grunn av forsinket vedlikehold.

Denne nyheten kommer i tillegg til en annen tjeneste. Gazprom kunngjorde i forrige uke at de ville stenge sin hovedgassrørledning for Vest-Europa, Nord Stream 1, i noen dager for vedlikehold.

Europeiske ledere frykter at etter den korte overhalingen vil enda mindre eller til og med ingen gass strømme gjennom Nord Stream. Gassforsyningen har lenge vært godt under normalen: Nord Stream har bare rundt 20 % av maksimal kapasitet.

På grunn av alle disse bekymringene steg gassprisen kort til et nytt høydepunkt på 347 euro per megawattime fredag. I den siste halvtimen med handel falt kursen igjen og endte på 306 euro.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *