Praha forbereder seg til toppmøtet i det europeiske politiske fellesskapet

Det reises alvorlige spørsmål om utsiktene og målene for torsdagens EU-toppmøte i Praha, samt om muligheten for å gjenforene det gamle kontinentet i møte med russisk aggresjon ikke er annet enn en hul tale.

Utformet av Frankrikes president Emmanuel Macron, vil det endagsmøtet samle 27 EU-ledere, inkludert det større nabolaget Storbritannia, Tyrkia og Ukraina.

Brussel beskriver initiativet som en «uvurderlig plattform for politisk koordinering» blant de 44 inviterte landene.

Det er imidlertid dype uenigheter og til og med åpne konflikter mellom enkelte deltakere, og det er også skepsis til at endagsarrangementet kun vil være en mulighet for ledere til å ta bilder og overskrifter.

Russland var ikke invitert til møtet, men det vil få mye oppmerksomhet, da fokus vil være på økonomien og usikkerheten forårsaket av krigen i nabolandet pro-vestlige Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som for tiden overvåker landets motoffensiv mot Moskvas styrker, vil bli med på møtet via videolink fra Kiev. Ukrainas statsminister Denys Shmyhalis vil delta i forhandlingene i stedet for presidenten.

«Vi tar sikte på å samle alle ledere med like rettigheter og å fremme politisk dialog og samarbeid om felles og viktige spørsmål for å arbeide for styrking, sikkerhet, stabilitet og velstand i Europa som helhet» – skrev presidenten for Det europeiske råd. Charles Michelis (Šarlis Mišelis) i invitasjonen.

Herskerne i Albania, Armenia, Aserbajdsjan, Bosnia-Hercegovina, Sakartavel, Island, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, fra Norge, Serbia og Sveits møtes også i det historiske Prahaborgen.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *