“Overveldet og litt redd”

Fosse, født i 1959 i Haugesund, er et kjent navn og en anerkjent forfatter. I Norge arrangeres det til og med en årlig Fosse-festival hvor skuespillene hans spilles massevis. Siden 2011 har den norske kongen gitt Fosse en æresbolig i Grotten, hvor han kan bo og arbeide til sin død. «Som leser krever bøkene hans mot og utholdenhet, men du blir rikt belønnet», sier hans nederlandske forlegger Martijn Couwenhoven fra den lille Oevers, som systematisk har gjort arbeidet sitt tilgjengelig de siste årene, bl.a. Melankoli 1 (1995) og Melankoli 2 (1996). Fosse – som kjørte langs en fjord da han hørte nyhetene – reagerte «fortvilet og litt redd»: «Jeg ser på dette som en pris til en litteratur som ønsker å stå over all litteratur, uten andre hensyn. » Nobelprisen i litteratur er verdt rundt 8 millioner svenske kroner (rundt 950 000 euro). Fosse er den fjerde norske vinneren i historien, 95 år etter Sigrid Undset.

Fosse, konvertert til katolisisme, «360 graders forfatter», har publisert siden rød svart, debuterte i 1983, bestående av romaner, skuespill, dikt, historier, essays og barnebøker, oversatt til femti språk. Særlig hans teaterarbeid har stor internasjonal gjenklang. De karakteristiske trekkene ved Fosses til tider «metafysiske» litteratur (skrevet på minoritetsspråket nynorsk) er repetisjon, interiørmonolog og en musikalsk og suggestiv stil, som om karakterene hans utelukkende var bygd opp av stemmer.

Fosses mest kjente og mest omfattende verk Septologi (2019-2021). De syv delene er utgitt i tre bøker: Det andre navnet, Jeg er en annen Og Et nytt navn. Det er en omfattende historie om kunstens og Guds natur, om alkoholisme, vennskap, kjærlighet og tidens gang. Septologi ble blant annet nominert til den internasjonale Bookerprisen. «Jeg skriver ikke for å uttrykke meg, men for å bli kvitt meg selv», sa Fosse i avisen Volkskrant i 2019. «Jeg skriver ikke selvbiografisk. Jeg gjør det stikk motsatte: Jeg benekter det, eller jeg transformerer det, eller jeg transcenderer det til en form. I 2014 mottok Fosse European Union Literature Prize «for sin kraftfulle, krevende og nyskapende skrivestil på tvers av alle litterære sjangre».

«Vi tok faktisk Nobelprisen i betraktning,» forklarer Couwenhoven, utgiver av Oevers. «Fosse har blitt nevnt oftere de siste årene. Og vi har nettopp gitt ut den nye boken hans til verden i dag: novellen En lys hvit. Oevers annonserte raskt opptrykk av eldre verk. Fosse etterfølger Annie Ernaux på Nobellisten over prestasjoner.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *