Operatør: «Balticconnector» vil ikke fungere på minst fem måneder

Gassrørledningen Balticconnector som forbinder Estland og Finland, hvis brudd ble rapportert denne helgen, vil være ute av drift i minst fem måneder, kunngjorde operatøren Gasgrid onsdag.

I en uttalelse la Gasgrid og den estiske gassoverføringsnettverksoperatøren Elering merke til et uvanlig trykkfall i den baltiske forbindelsen som forbinder de to landene tidlig 8. oktober 2023.

«På grunn av det uvanlige trykkfallet var det rimelig å mistenke at årsaken til hendelsen var skaden på rørledningen og den resulterende lekkasjen. Gasslekkasjen, forårsaket av et bekreftet brudd i rørledningen, ble stoppet når rørledningen ble isolert og ventilene stengte, la han til.

Rørledningen er stengt søndag. Finland sa tirsdag at skade på gassrørledningen BalticConnector kan ha vært knyttet til eksterne faktorer, og sa at de undersøker om skaden var forsettlig og hvem som var ansvarlig.

Ifølge foreløpige vurderinger fra eksperter vil reparasjon, inspeksjon og igangkjøring av rørledningen ta minst fem måneder.

«Derfor vil den tidligste mulige datoen for idriftsettelse av gassrørledningen Balticconnector være tidlig i april 2024,» sa Gasgrid i en uttalelse.

Han sa at Gasgrids inspeksjon av skadede seksjoner og andre deler av rørledningen fortsatte.

– Hensikten med den nåværende inspeksjonen er å få nøyaktig informasjon om tilstanden til hele rørledningen til havs, hvoretter det vil være mulig å starte planleggingen av mer detaljerte reparasjonstiltak og tidspunktet for disse, heter det i rapporten. Han legger til at det finske selskapet Gasgrid er ansvarlig for inspeksjonsoperasjonen, og at den utføres i samarbeid med estiske Elering.

Finlands president Saulis Niinisto (Saulis Nynistė) sa tirsdag at det var sannsynlig at skaden på gassrørledningen Balticconnector som forbinder Estland med Finland var «forårsaket av eksterne handlinger».

Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg sa onsdag at omstendighetene rundt bruddet på gassrørledningen BalticConnector og kommunikasjonskabelen mellom Finland og Estland blir undersøkt videre, og hvis det viser seg å være sabotasje, vil NATOs svar være avgjørende og samlet.

Norske seismologer rapporterte 8. oktober klokken 01.20. (i lokal og litauisk tid) etter å ha registrert en mulig eksplosjon nær gassrørledningen.

Onsdag sa Norsk seismologisk institutt NORSAR at den oppdagede eksplosjonen kan ha vært forårsaket av 100 kg TNT-ekvivalent. Han sa også at den registrerte seismiske hendelsen ikke var forårsaket av et jordskjelv, men kunne ha vært forårsaket av et anker som traff rørledningen.

Ikke bare gassrørledningen, som ligger 60 meter under vann i Finskebukta, ble skadet, men også telekommunikasjonskabelen drevet av telekommunikasjonsselskapet «Elisa», skadestedet er 70 meter under vann i Estlands økonomiske sone. . .

Statsminister Kaja Kallas bekreftet onsdag at bruddet på gassrørledningen Estland-Finland ikke utgjør en trussel mot sikkerheten til Estlands gassforsyning.

Etter den midlertidige stengingen av Balticconnector får estiske forbrukere gass fra Latvia.

På tampen av S. Niinisto sa han også at «Finland er klart og forberedelsene våre er gode. Disse hendelsene har ingen innvirkning på sikkerheten til våre forsyninger.»

Den 150 kilometer lange BalticConnector gassrørledningen, som forbinder nettverkene til Estland og Finland over Østersjøen, inkludert 77 kilometer til sjøs, ble satt i drift i januar 2020 og byggingen kostet mer enn 300 millioner euro. euro.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *