O. Reznikov om russisk utpressing: «Tyvens hatt brenner»

Moskva-pålagte myndigheter i den sør-ukrainske byen Kherson beordret lørdag alle innbyggere til å forlate byen «umiddelbart» i forkant av en forventet offensiv fra ukrainske styrker som forsøkte å gjenerobre en av de første erobrede byene av russiske styrker.

Den pro-Kreml-administrasjonen i Kherson-regionen oppfordret alle sivile på Telegram-plattformen «på grunn av den spente situasjonen ved fronten, den økte risikoen for massiv beskytning av byen og trusselen om terrorangrep» om å flytte til venstre bredd av Dnepr, dypt inn i russisk-kontrollert territorium.

Kherson har vært under kontroll av russiske styrker siden de første dagene av invasjonen som ble lansert av Kreml i slutten av februar. Kherson-regionen er en av fire regioner som Russlands president Vladimir Putin ulovlig annekterte forrige måned og deretter innførte krigslov under russisk lov.

«Scanpix»/AP-foto/Beboere evakuert fra Kherson

Fredag ​​beskuttet ukrainske styrker russiske stillinger over hele regionen, rettet mot pro-Kremlin-styrkers forsyningsruter over Dnepr.

Ifølge rapporter prøver tjenestemenn fra den russisk-pålagte regjeringen desperat å gjøre byen Kherson, et stort industrisenter og elv og havneby, til en festning og søker å flytte titusenvis av innbyggerne.

I følge generalstaben til den ukrainske hæren har Kreml sendt opptil 2000 soldater til den omkringliggende regionen for å kompensere for tap og forsterke fremre enheter. vernepliktige.

Dnepr-elven er avgjørende i kampen om regionen da den transporterer mat, soldater og sivile, gir drikkevann til Sør-Ukraina og den annekterte Krim-halvøya, og vannkraft. Det meste av territoriet, inkludert kraftverket og kanalen som forsyner Krim med vann, er kontrollert av Russland.

Foto av Reuters/Scanpix/Transportere mat over Dnepr til russisk-holdt territorium

Foto av Reuters/Scanpix/Transportere mat over Dnepr til russisk-kontrollert territorium

Den Kreml-støttede regjeringen i Kherson hadde tidligere annonsert planer om å evakuere alle russisk-oppnevnte tjenestemenn og opptil 60 000 sivile over elven, med den lokale lederen Volodymyr Saldo som sa at han ville at det ville være en «progressiv og organisert gjenbosetting».

En annen russisk-oppnevnt tjenestemann beregnet lørdag at rundt 25.000 mennesker allerede hadde krysset Dnepr. mennesker fra hele regionen. Kirill Stremousov sa på Telegram-plattformen at innbyggerne flytter frivillig.

«Folk beveger seg aktivt fordi i dag er livets prioritet. Vi drar ikke noen hvor som helst,» sa han, tilsynelatende som svar på ukrainske og vestlige bekymringer over en mulig tvangsflytting av befolkningen.

AFP/

AFP/«Scanpix»-bilde/Kirilas Stremousov

Ukrainske tjenestemenn oppfordrer lokale innbyggere til å motstå forsøk på å flytte dem, og en lokal tjenestemann sier at Moskva prøver å ta sivile som gisler og bruke dem som menneskelige skjold.

«alvorlig trussel»

Tidligere lørdag fordømte Japans statsminister Fumio Kishida Moskvas kommentarer om mulig bruk av atomvåpen i Ukraina-konflikten.

– Russlands trussel om å bruke et atomvåpen er en alvorlig trussel mot freden og sikkerheten til det internasjonale samfunnet og er fullstendig uakseptabel, sa han.

I en tale i Australia sa F. Kishida at den 77-årige perioden med ikke-bruk av atomvåpen «ikke må avbrytes».

Siden februar, da Russland invaderte Ukraina, har Putin fremsatt flere tilslørte trusler om at han var klar til å bruke taktiske atomvåpen.

Tidligere denne måneden advarte EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell at Russlands militære ville bli «ødelagt» hvis Russland satte i gang et slikt angrep.

Washington advarte også Moskva om de «katastrofale» konsekvensene hvis de brukte slike våpen.

Reuters/Scanpix foto/Vladimir Putin

Reuters/Scanpix foto/Vladimir Putin

Japan er det eneste landet som noen gang har brukt atomvåpen: 6. august 1945 slapp USA en atombombe over Hiroshima, som tok livet av 140 000 mennesker. mennesker, og tre dager senere lanserte den andre på Nagasaki, som drepte 74 000 mennesker.

Luftvern – «top prioritet»

I en tale lørdag kveld sa Ukrainas president V. Zelensky at landet samarbeider med internasjonale partnere for å innføre sanksjoner mot «alle russiske propagandister, såkalte «opinionsledere» og representanter for showbusiness som støtter eller rettferdiggjør terrorisme».

Russiske mediefolk og kjendiser som støttet den russiske invasjonen «bør være underlagt et omfattende sett med individuelle sanksjoner slik at de ikke kan gjøre noe i det hele tatt globalt», la han til.

Utenriksminister Dmytro Kuleba kunngjorde at han hadde snakket for første gang med den nye italienske utenriksministeren, Antonio Tajani.

D. Kuleba ønsket ham suksess og understreket at Ukrainas «høyeste prioritet» var «å raskt skaffe luftvernsystemer».

Reuters/Scanpix foto/Dmytro Kuleba

Reuters/Scanpix foto/Dmytro Kuleba

Mer enn en million ukrainske hjem har blitt stående uten strøm etter russiske luftangrep på energianlegg over hele landet, sa visekontorsjefen til Ukrainas president Kyryl Tymoshenko lørdag.

Den ukrainske energioperatøren Ukrenerho kunngjorde på sosiale medier at de nye streikene var rettet mot energiinfrastruktur i det vestlige Ukraina, og tjenestemenn i flere regioner i det krigsherjede landet rapporterte om strømbrudd.

– Dette er avskyelige angrep på kritiske gjenstander, sa V. Zelenskis lørdag. «Verden kan og må stoppe denne terroren.»

Zuma Press/Scanpix foto/Volodymyr Zelenskis

Zuma Press/Scanpix foto/Volodymyr Zelenskis

Strømbrudd ble også rapportert i andre deler av landet, med lokale tjenestemenn som igjen ba om strømbrudd. Ifølge Ukrenerho er strømforbruket allerede redusert med opptil 20 % i enkelte regioner i Ukraina.

Minst to sivile ble drept lørdag i angrep i den russiske regionen Belgorod, som grenser til Ukraina, ifølge den lokale guvernøren Vyacheslav Gladkov.

Nesten 15 tusen mennesker ble stående uten strøm, la han til.

Forrige uke rapporterte Russland om en «betydelig økning» i ukrainske angrep på sitt territorium og sa at angrepene hovedsakelig var rettet mot Belgorod-regionen og naboregionene Bryansk og Kursk.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *