Nye rakettartillerisett fra Norge og Storbritannia til Ukraina

– Vi må opprettholde vår støtte til Ukraina slik at det kan fortsette å kjempe for frihet og uavhengighet. Det trengs flere våpen, og dette er kapasiteter som Ukraina har stor etterspørsel etter, som vi ikke ville vært i stand til å skaffe uten tett samarbeid med Storbritannia

– sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Norge har tidligere donert tre sett med M270 artilleriraketter til Ukraina. Blant landene som bestemte seg for å levere M270 sporet rakettartillerisystemer var: Storbritannia, Frankrike, Italia og Storbritannia.

M270 rakettartillerisystemene er sporet versjon av HIMARS-systemene med hjul. M270 kan bære 12 227 mm GMLRS-missiler (plassert i to containere) eller to ballistiske missiler MGM-140 ATACMS med en rekkevidde på 300 km. Så langt har den ukrainske siden kun mottatt GMLRS-missiler med en rekkevidde på mer enn 70 km for HIMARS- og M270-systemene.

– Dette er våpenet som ga Ukraina muligheten til å angripe (nøyaktig) russisk logistikk, samt ødelegge en rekke viktige mål bak frontlinjene

– minnet minister Gram.

Norge har også besluttet å overføre tre ARTHUR-radarer fra det norske forsvaret til Ukraina. Disse radarene brukes til å lokalisere fiendens artilleri og utføre ild mot batteri. Donasjonen vil skje i samarbeid med Storbritannia, som allerede har gjort det forsynte Ukraina med slike radarer.

Kilde: niezalezna.pl, Forsvarsdepartementet

#HIMARS #M270 #artilleri #militært utstyr #Norge #Ukraina #Russisk aggresjon #Storbritannia

Pawel Kryszczak

Laster inn notatet…

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *