Norske forskere anbefaler å endre bare 5 ting hver dag for å forlenge livet med 10 år

Maten vi spiser hver dag påvirker helsen vår gjennom hele livet, og det er aldri for sent å forbedre våre daglige vaner.

Forskere fra Universitetet i Bergen i Norge har konkludert med at ved å endre matvaner til sunnere, kan forventet levealder forlenges med opptil 13 år. Studieforfatterne påpeker at forståelse av helseeffektene til ulike matvaregrupper kan forbedre sjansene for å leve lenger.

1. Spis belgfrukter
Belgvekster er en rik kilde til fiber som de fleste undervurderer. Kostfiber er assosiert med lavere risiko for hjertesykdom, hjerneslag, diabetes type 2 og tarmkreft.

2. Fullkornsblandinger
Å inkludere hele korn i kostholdet ditt kan hjelpe deg med å holde deg frisk og redusere risikoen for mange vanlige sykdommer. Fullkorn gir essensielle fettsyrer, antioksidanter og mikronæringsstoffer som kobber og magnesium. Alt som må gjøres er å endre den vanlige risen eller pastaen til fullkorn.

3. Flere nøtter
Ved å øke det daglige forbruket av nøtter kan forventet levealder øke med to år, konkluderte norske forskere. En liten håndfull nøtter inneholder dusinvis av viktige næringsstoffer, som selen, magnesium, kalsium og godt fett. Forskning viser at å spise nøtter er bra for hjertet, bidrar til å senke kolesterolet og opprettholde en sunn vekt.

4. Mindre rødt kjøtt
Inntak av mye rødt kjøtt på daglig basis øker risikoen for tarmkreft, har en studie funnet. Tarmkreft er den nest største årsaken til kreftdød i Storbritannia, og dreper 16 600 mennesker hvert år. Men du trenger ikke gi opp lasagne eller søndagsstek helt, for rødt kjøtt er fortsatt spekket med vitaminer og mineraler som inngår i et balansert kosthold. Den eneste anbefalingen fra eksperter er å konsumere det med måte.

5. Bearbeidet kjøtt
Pølse, pølser, skinke vil definitivt ikke være sunt. Forskerne understreker at du ikke bør spise mer enn 70g av denne typen kjøtt per dag.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *