Norsk tomatdyrker øker produksjonen etter overgang til LED

Nedre Hanasand barnehage har 30 % høyere utbytte ved å dyrke tomater hele året og en mer bærekraftig virksomhet takket være overlegen Philips GreenPower LED-belysning. Selv om Hanasand nå bruker 50 % mer lys, oppnår den fortsatt betydelige energibesparelser på avlingen. Selskapet ønsket bedre belysning med lavere energiforbruk som kunne bidra til kvaliteten på tomatene de dyrker, noe som nå er anerkjent av forhandlere og det norske Bocuse d’Or kulinariske konkurranseteamet.

Nedre Hanasand Planteskoler holder til i Rennesøy, 30 km nord for Stavanger, og dyrker tomater hele året. Virksomheten har vært drevet av familien Hanasand i mange generasjoner og nåværende eier, Stig Jakob Hanasand, er tredje generasjons tomatdyrker. Han sier: «Hanasand dekker fire hektar, med tomater spredt over seks forskjellige drivhus. Drivhuset hvor Signifys LED-belysning er installert, er der vi dyrker flest forskjellige typer tomater. De er røde, brune, svarte, gule og stripete, og kommer i forskjellige former og størrelser. Vi har ca 30 forskjellige varianter totalt.

«Vi leverte tomatene til det norske laget under den berømte kulinariske konkurransen Bocuse d’Or 2021,» forklarer Hanasand. «Det var en utrolig tur. Kokken Christian André Pettersen var der en halv dag og smakte på forskjellige varianter for å finne tomaten som passet perfekt til menyen. Vi dro til og med til Lyon med tomatene i bagasjen for å levere ferskest mulig råvarer til konkurransen Nedre Hanasand planteskole er allerede Bamas hovedleverandør av spesialtomater, markedsleder innen salg og markedsføring av ferskvarer, og en av sponsorene til Bocuse d’Or-teamet.

Betydelige energibesparelser og 30 % høyere effektivitet takket være ny LED-belysning
Hanasand har som mål å forbedre belysningen i drivhuset sitt, som ble bygget i 2001. «Den opprinnelige grunnen til å velge Signify var at de hadde denne løsningen med lineær vekstbelysning. Drivhuset der vi skal installere belysningen har en annen høyde enn andre drivhus, men vi er fortsatt avhengige av god belysningsenhet, sier Stig Jakob Hanasand.

«I utgangspunktet gikk vi over fra SonT-belysning til LED, og ​​vi har prøvd LED-belysning i snart et år nå. Vi trengte Signifys hjelp med lysberegningene for å få veldig god lysmengde og god jevnhet i bruken av belysningen vår. Vi har gjort all installasjonen selv, samt programmering av når lyset skal slås på Vi hadde allerede sensorer og overvåkingsutstyr fra gamle dager Vi har også værstasjoner som måler lys, temperatur, vind og regn Vi ønsker å bruk så mye dagslys som mulig Ved en viss mengde lysstråling fra solen slår lampene seg automatisk av.Tomater skal aldri få mer enn 18 timer lys, og det er viktig å vite mengden lys i forhold til mengden av vann som vi skal gi til plantene.

– Vi tester også belysningen på frøplantene, noe som ser veldig lovende ut siden vi ser gode resultater så langt. Signifys lineære takbelysning har stor ensartethet og lyset fungerer perfekt, sier Hanasand.

For mer informasjon:

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *