Norsk økonomi i krise: alle må stramme beltet

Norge, rikt på naturressurser, må nå revurdere sin økonomiske tilnærming, som var annerledes enn andre land.

Norge holdt på lenge annet land – et annet land. Den er rik på naturressurser, fra olje og fisk til vann som brukes til vannkraft. Videre har den skandinaviske statens misunnelsesverdige livsstil blitt styrket av det enorme formuesfondet som bidrar til å støtte den sjenerøse velferdsstaten.

Dette var tilfellet før koronaviruspandemien. Krisen, akkompagnert av fall i råoljeprisen og den norske valutaen, har fått økonomer til å stille spørsmål ved om Vest-Europas største oljeprodusent egentlig er så eksepsjonell.

Tross alt vil regjeringen, det private og hele det norske folk møte en ny virkelighet. Vi må alle stramme beltet. Vi vil bli mye mer lik andre skandinaviske land, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken.

Den klareste indikatoren på presset Norge opplever er økningen i antall arbeidsledige. Arbeidsledigheten ble mer enn firedoblet på bare to uker til det høyeste nivået siden andre verdenskrig.

Alle ble overrasket over dataene fra USA, som viste at 1 prosent registrerte seg som arbeidsledige i løpet av uken. befolkning. Men i Norge har over 5 prosent søkt om dagpenger de siste to ukene. befolkning.

– Norske bedrifter er engasjert i den største kampen noensinne, sa næringsminister Iselin Nybo. Landets regjering anslår nå at økonomien vil trekke seg sammen mellom 1,5 og 7 prosent i år, avhengig av hvor lenge den akutte fasen av pandemien varer.

– Det verste ligger fortsatt foran oss. Vi vil bli mer og mer som andre land, sier økonomiprofessor Hilde Bjørnland.

Hun forklarer at Norge har flere problemer enn andre land fordi de viktigste inntektsskaperne, olje- og gasssektorene, også opplever fallende etterspørsel og priser, noe som kan ha langsiktige effekter. – Kort sagt, sammenlignet med andre land vil vi oppleve et ekstra sjokk. Våre hovednæringer vil komme i en svært vanskelig situasjon, sier H. Bjørnland.

Rolf Jacobsens dikt om Norges fortrinn med tittelen «Annerledeslandet» inneholder følgende linje: «Vi skrev gullmynter på bunnen av havet». Det ble populært i 1994, da det ble slagordet for en vellykket kampanje mot Norges medlemskap i EU. Dette understreker ytterligere at norsk økonomi er annerledes enn andre europeiske naboer. Anta at landets økonomi led lite under finanskrisen i 2008, ble det ikke fremsatt forslag om å innføre sparetiltak.

Allerede før koronakrisen advarte sentralbanksjefen om at «vi blir mindre eksklusive, fordi vi må bli mindre avhengige av olje». Etter denne observasjonen av Øystein Olsen måtte han kutte renten med 1,25 prosentpoeng til kun 0,25 prosent forrige måned. – det mest kjente nivået i historien.

– Dette er en storm som vi aldri har opplevd før. Vi må overleve den. Det finnes en løsning, men vi vet ikke når vi kommer dit, sa Olsen.

Norges sentralbanksjef sa at landet hans hadde penge- og finanspolitiske alternativer samt «omfattende sosiale beskyttelsestiltak» som ville tillate regjeringen å betale en stor del av lønningene til midlertidig permitterte arbeidere.

Den norske kronen har falt med rundt 15 prosent den siste måneden. mot amerikanske dollar og oljeprisen nådde rekordnivåer. Den norske sentralbanken ble tvunget til å advare om at den kunne gripe inn for å støtte valutaen.

En av Norges fordeler fremfor nesten alle andre land er det største formuesfondet i verden, rundt 880 milliarder. et eurosparefond som staten kan bruke til å stimulere forbruket. Normalt kan staten ta inntil 3 prosent fra budsjettet. fond hvert år. K. Due-Andresen regnet imidlertid ut at beløpet i år kunne dobles.

Av denne grunn kan fondet måtte selge eiendeler for en av de første gangene i historien. Fondets direktør, Yngve Slyngstad, sa at obligasjonene vil bli solgt om nødvendig for å finansiere statlige uttak.

Det betyr at Norge står overfor vanskelige valg når det gjelder pengebruk. Landet prøver også å diversifisere økonomien mot hydrokarboner.

«Oljetiden – en gunstig periode for oljesektoren – er over. Vi er forskjellige fra andre i den forstand at vi har økonomier. Og vi må finne opp økonomien på nytt,» er ikke K. Due i tvil. Andresen.

Utarbeidet i henhold til FT.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norsk økonomi i krise: alle må stramme beltet

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *