Norsk FA-president kolliderer med Qatars verdensmesterskap på FIFA NOW-kongressen

Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, kritiserte menneskerettighetssituasjonen i VM-vert Qatar på en FIFA-kongress i Doha torsdag. Generalsekretæren i organisasjonskomiteen Hassan Al Thawadi var ikke fornøyd.

Klaveness, tidligere landslagsspiller og nylig den første kvinnelige presidenten i Norges Fotballforbund, kom inn på en rekke temaer i sin tale.

«I 2010 tildelte FIFA verdensmesterskapene 2018 og 2022 på en uakseptabel måte, med uakseptable konsekvenser. FIFA må ta seg av migrantarbeiderne som ble skadet og familiene til gjestearbeidere som døde,» sa Klaveness. .

Hun sa også at FIFA burde tjene som et forbilde mer. «Menneskerettigheter, likhet og demokrati, fotballens kjerneverdier, har ikke vært i starttroppen på lenge. FIFA har trukket oppmerksomheten til disse punktene, men det er fortsatt en lang vei å gå.»

«VM forårsaker allerede historiske endringer»

Kort tid etter Klaveness» tale inntok Al Thawadi scenen. «Jeg vil uttrykke min skuffelse over fru presidents tale,» sa han. Ifølge ham kalte Klaveness aldri inn til et møte med verdenscuparrangørene.

«Hun gjorde ingen forsøk på dialog. Vår dør er alltid åpen for konstruktiv kritikk, basert på rett kunnskap, fakta og kontekst. For det norske forbundet og alle de som er i tvil: før ballen ruller har dette VM skapt historisk endring.»

Al Thawadi er derfor overbevist om at VM i Qatar vil utgjøre forskjellen. «Ikke på 28 dager, ikke på en måned, men flere tiår etter at den siste ballongen ble avfyrt her.»

Norge, som ikke klarte å kvalifisere seg til VM, vurderte å boikotte turneringen i Qatar i fjor. Medlemmer av Norges Forbund stemte imot.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *