Norges sentralbank har økt basisrenten

Norges sentralbank, Norges Bank, varslet torsdag en økning av styringsrenten til det høyeste nivået på over et tiår.

Norges Bank hevet styringsrenten med et halvt prosentpoeng (eller 50 basispunkter) til 2,25 prosent, den tredje doble økningen på rad.

På denne måten ble grunnrenten i landet hevet til det høyeste nivået på mer enn et tiår (siden 2011). En slik beslutning er i tråd med analytikernes prognoser presentert tidligere.

Under pandemien var rentene på historisk lave nivåer, deretter ble de hevet kraftig for å dempe inflasjonen.

«Prisvekst og inflasjon er godt over vårt 2%-mål, og utsiktene er at inflasjonen vil forbli høy lenger enn forventet.» Derfor, for å dempe inflasjonen, setter vi opp renten, sier konsernsjef Ida Wolden Bache i Norges Bank i en kontoutskrift.

Etter å ha vurdert hele situasjonen er det ifølge banken stor sannsynlighet for at renten blir satt opp igjen i november. Den forventes å nå 3 % over vinteren, og ytterligere renteøkninger på 25 basispunkter hver kan finne sted i november, desember og mars.

I følge data fra Statistisk sentralbyrå var inflasjonen (med andre ord årlig inflasjon) i Norge om lag 6,5 % ved evaluering av perioden fra august i fjor til samme måned i år.

Tirsdag hevet nabolandet Sverige styringsrenten med ett prosentpoeng.

Selv om renteheving blir sett på som et verktøy for å dempe inflasjonen, har det allerede kommet advarsler om at et slikt grep kan føre til høyere arbeidsledighet.

Statistisk sentralbyrå sa torsdag at også arbeidsledigheten ventes å stige på kort sikt på grunn av stigende renter.

– Økende renter og inflasjon kombinert med den internasjonale økonomiske nedgangen vil bremse norsk økonomi og bidra til økende arbeidsledighet, sier direktør Geir Axelsen i Statistisk sentralbyrå.

– Vi forventer at arbeidsledigheten vil øke litt ved utgangen av året, og i 2023 vil den nå 3,6 % i gjennomsnitt, legger G. Axelsen til.

Produsert av thelocal.no, nrk.no og Reuters.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norges sentralbank har økt basisrenten

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *