Norge vil bevilge nesten 200 millioner til Ukraina. EUR for kjøp av naturgass

Foto av Gleb Garaničius (Reuters/Scanpix).

Den norske finansministeren Trygvë Slagsvoldas Vedums signerte mandag en avtale om et budsjett på 2 milliarder norske kroner (200 millioner euro) finansiering for levering av naturgass til Ukraina den kommende vinteren er annonsert på den norske regjeringens nettsider.

Finansieringen vil skje gjennom Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD), og dokumentet ble signert på dens vegne i Oslo av første visepresident Jurgens Rigterink.

«Når vinteren nærmer seg, bruker Russland energi som et våpen, og retter seg mot kritisk infrastruktur for å undertrykke ukrainsk motstand. Russlands handlinger utgjør et alvorlig brudd på folkeretten og forårsaker alvorlige vanskeligheter for det ukrainske folket. Derfor er Norges støtte for å sikre tilgang på energiressurser. viktig for Ukraina, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

I juli kunngjorde Norges statsminister Jonas Gahr Storė at landet hans i 2022-2023 vil bevilge 10 milliarder euro til Ukraina. kroner, inkludert 2 milliarder kroner – til kjøp av naturgass.

«Ukraina har appellert til Norge om å støtte vinterkjøp av naturgass. Tiden renner ut og vi er glade for å ha EBRD som partner i dette. Det er viktig at støtte gis gjennom en anerkjent internasjonal organisasjon som garanterer effektiv og transparent bruk av midler», sa den norske finansministeren i rapporten.

Det er indikert at den offisielle mottakeren av denne gassen vil være den ukrainske nasjonale energibedriften «Naftogaz», og at betalinger vil bli gjort direkte til europeiske leverandører som har mottatt forhåndsgodkjenning og sendt fakturaer for mengdene gass levert.

En uttalelse publisert på EBRD-nettstedet indikerer at Norge, som en av grunnleggerne og en pålitelig finansiell giver, har gått med på å bevilge disse 2 milliardene til Ukraina. Tilskudd på norske kroner på 300 millioner. EUR EBRD lånetillegg til Naftogaz.

EBRD har lovet å gi Ukraina 3 milliarder i 2022-2023. Finansiering i euro for å sikre at økonomien fungerer under forholdene under Russlands brutale krig.


Det er forbudt å reprodusere informasjon fra BNS pressebyrå i offentlige informasjonsverktøy og på nettsider uten skriftlig samtykke fra UAB «BNS».

Velg bedrifter og emner som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinias», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.