Norge søker å øke forsvarsutgiftene på grunn av krig i Ukraina

Regjeringen til NATO-medlem Norge tilbød nesten 10 % torsdag. øke neste års forsvarsbudsjett i møte med nabolandet Russlands invasjon av Ukraina.

Det skandinaviske landet, som deler en 198 km grense med Russland i Arktis, planlegger å bruke tilleggsressursene til å styrke sin militære etterretning, fylle opp ammunisjonslageret og styrke sin nasjonalgarde.

I forslaget til budsjett for 2023 foreslo sentrum-venstre-regjeringen å bruke 75,8 milliarder. norske kroner (7,3 milliarder euro), det vil si 6,8 milliarder. kroner (0,7 milliarder euro) mer enn i 2022.

– Russlands angrepskrig mot Ukraina truer sikkerheten til Norge og Europa, sa forsvarsminister Bjørn Arild Grams i en uttalelse.

«Krigen har allerede hatt store politiske, økonomiske og humanitære konsekvenser for sikkerheten,» la BA Gram til.

En del av tilleggsmidlene vil også bli brukt til å erstatte utstyr donert til Ukraina og vil bli tildelt for ytterligere støtte i 2023.

Norge har så langt forsynt Kiev med 22 haubitser, panservernvåpen og luftvernmissiler, lette pansrede kjøretøy og personlig utstyr.

Siden regjeringen kun har et mindretall i parlamentet, trenger den støtte fra andre partier for å godkjenne budsjettet, noe som gjør det gjenstand for endringer.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *