Norge skjerper sikkerheten ved oljeanlegg på grunn av Nord Stream-hendelser

– Regjeringen har besluttet å iverksette tiltak for å styrke sikkerheten til infrastruktur, landterminaler og plattformer på norsk sokkel, sa Norges energiminister Terje Aasland i en uttalelse tirsdag kveld.

Kunngjøringen kommer etter at tre gasslekkasjer skjedde på rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 på mandag, og svenske seismologer registrerte to «massive energiutslipp» som sannsynligvis var forårsaket av eksplosjonene kort tid før lekkasjene.

I tillegg rapporterte flere oljeselskaper å ha sett uidentifiserte droner rundt riggene sine i norske farvann før hendelsen.

EU-ledere mener lekkasjene er et resultat av en «bevisst handling».

Etter at droner ble oppdaget fly i nærheten av oljerigger, oppfordret Petroleumstilsynet tidligere denne uken «alle operatører og rederier på kontinentalsokkelen til å «øke deres årvåkenhet»», og noterte at de kunne forårsake en ulykke eller angrep.

Bekymringene har forsterket seg etter rapporter om lekkasjer i Nord Stream-gassrørledningen som forbinder Russland og Tyskland i Østersjøen.

– Det er mange ting som kan tyde på at dette er sabotasje, sa Aasland.

Etter starten av krigen i Ukraina ble Norge Europas viktigste gassleverandør, og tok plassen til Russland.

Det skandinaviske landet har et omfattende nettverk av rørledninger som forbinder det med fastlandet, som eksperter sier står i fare for å bli sabotert.

Kilde: SNB

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *