Norge donerer M109 selvgående haubitser til Ukraina

Norge 22 M109 selvgående haubitser, samt utstyr, reservedeler og ammunisjon til langtrekkende våpen, ble donert til Ukrainas væpnede styrker, melder media «Politico».

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

Ukrainske soldater ble trent i bruk av M109 av Norge selv. – Utviklingen av krigen i Ukraina viser at det også er nødvendig å donere tungt artilleri og våpensystemer, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gramm i en uttalelse om overføring av våpen.

Ukraina tidligere rapportert at den manglet langdistansemissiler og trengte haubitser. Selv om forente staterStorbritannia og Australia har sendt mer enn 100 selvgående haubitser, Ukraina trenger 700 flere for å bekjempe inntrengerne, sa en ukrainsk tjenestemann til media.

«Både når det gjelder våpen og ammunisjon, har Russland en seks-til-en fordel. «For hvert seks prosjektiler som skytes mot oss, kommer bare ett tilbake,» siterte Politico en ukrainsk tjenestemann.

Det har også dukket opp nye detaljer om den totale mengden utstyr USA har sendt til Ukraina siden 24. februar, melder BBC.

Sendte våpen:

  • 6500 Javelin anti-tank missiler
  • 20 000 lette antitankvåpen
  • 1400 Stinger luftvernmissiler
  • fire HIMARS missilsystemer
  • 121 Phoenix Ghost Drones og 700 Switchblade Attack Drones
  • Flere hundre Humveer
  • 20 sovjetiske MiG-17-fly
  • tre AN/TPQ-36 kanonlokaliseringsradarer

Russlands fullskala invasjon av Ukraina begynte tidlig på morgenen den 24. februar med rakettangrep, luftangrep og ankomst av bakkestyrker. Kiev har gjentatte ganger bedt om flere våpen for å motvirke okkupasjonsangrep.

Innholdet i publikasjonen eller deler av den er opphavsrettsbeskyttet i henhold til opphavsrettsloven, og bruk av den uten tillatelse fra utgiveren er forbudt. Les mer her.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *