Norge planlegger å forby russiske statsborgere; Litauen kjøper selvmordsdroner til Ukraina

Hvis nødvendig Norge kan raskt bli utestengt fra å komme inn i landet fra Russland borgere med Schengen-turistvisum, slik Finland gjorde denne uken, meldte den norske justisminister Emilija Enger Mäl fredag.

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

«Vi stenger grensen raskt om nødvendig og endringer kan skje i løpet av kort tid. Norge har et lavt antall ankomster sammenlignet med Finland [krievu]og situasjonen her er annerledes, sa ministeren.

For å hindre ulovlig innvandring vil Norge patruljere grensen med et helikopter utstyrt med sensorer.

Norge er ikke et EU-land, men tilhører Schengen-området. Den har holdt grensen til Russland åpen, og antallet russiske borgere som krysser grensen har nylig nådd noen hundre om dagen.

Litauen signerer kontrakt om å kjøpe polskproduserte «kamikaze-droner» for Ukraina

Fredag ​​signerte Forsvarsdepartementet i Litauen en kontrakt med et polsk selskap om kjøp av såkalte kamikaze-dronesystemer til Ukraina.

Departementet informerte om at midlene som ble samlet inn under donasjonskampanjen vil bli brukt til å kjøpe «Warmate» ubemannede luftfartøysystemer produsert av det polske selskapet «WB Group», som vil bli overlevert til Ukraina.

Litauens viseforsvarsminister Vilius Semeška sa at to komplette sett med ubemannede luftfartøyer, inkludert et utskytingssystem og 37 enheter sperreammunisjon, vil bli kjøpt fra Polen.

Såkalte kamikaze-droner kan flytte eksplosiver og ødelegge stridsvogner og kommandoposter, og behovet for slike droner er bekreftet av det ukrainske militæret.

Produsenten forventes å levere systemene i oktober eller november.

Enkelt mobile «Warmate»-droner veier omtrent 5,7 kilo, de kan kontrolleres fra en avstand på 30 kilometer, og angrepshastigheten deres når 150 kilometer i timen.

Litauens forsvarsdepartement sier at disse dronene er klare for oppgaven på mindre enn fem minutter.

Innsamlingsaksjonen ble organisert av Andrjus Tapins, grunnlegger av det litauiske medieselskapet «Laisves TV». Mer enn to millioner euro er donert til hans initiativ, hvorav halvparten skal brukes til kjøp av «Warmate».

Resten av de donerte pengene skal brukes til kjøp av selvmordsdroner «UJ-23 Topaz» produsert av det ukrainske selskapet «UkrJet».

I juli leverte Forsvarsdepartementet i Litauen kampdronen «Bayraktar TB2» produsert i Tyrkia til Ukraina. Selv om det nødvendige beløpet ble samlet inn for kjøpet under en kampanje organisert av Tapina, bestemte produsenten av det ubemannede flyet «Baykar» seg for å donere det, men å bruke 1,5 millioner euro av pengene som ble samlet inn i Litauen for å utstyre flyet. De resterende 4,4 millioner euro av donerte penger vil bli brukt til å gi andre typer militær og humanitær hjelp til Ukraina.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *