Norge: på tvers av fjorder, isbreer og fjell fullfører reinen sin sommerovergang

En horde reinsdyr med hvite, brune eller grå frakker krysser fjorder, klatrer i fjell og svømmer mellom isbreer før de ankommer bestemmelsesstedet, på slutten av en stor vandring mot vinterbeite, i det nordlige nord.

Over fjorten dager, omgitt av grønne åser og snødekte fjell, fulgte en AFP-fotograf Kautokeino-reinen på vei hjem fra sommerbeite i Seglvik, i Troms fylke, til Kautokeino.

For å nå kontinentet gikk storfeet forbi to isbreer, før de ankom foten av Jokelfjordbreen, den eneste i Europa som renner ut i havet.

Samene følger dyrene sine på firehjuling, til fots eller med båt.

Ante Niillas Gaup, en 37 år gammel samisk gjeter, plystrer i deres retning, støttet av bjeffingen fra hundene hans. Dette er signalet gitt til storfe for å vise dem veien de skal ta.

«Biologisk klokke»

«Men hvis de ikke vil gå, går de ikke, de gjør litt som de vil, når de bestemmer seg» spesielt avhengig av været, spesielt lunefullt i år, sier Ante.

«Selv om deres biologiske klokke styrer dem instinktivt», mesteparten av tiden.

Bortsett fra når det oppstår hindringer som å klatre i en veldig bratt fjellvegg, eller krysse en fjord: i disse tilfellene stopper reinen og venter på signalet fra gjeterne.

En same, installert i en liten motorbåt midt i fjorden, ringer på klokken for å vise dem veien til motsatt bredd.

Men før de legger ut for å bade, kan hjorten nyte noen øyeblikk med hvile… De boltrer seg, med ungene sine, og sprer seg i nabokrattene.

Når de er klare, klynger de seg sammen, som fra ingensteds, først dusinvis, deretter hundrevis, danner en grov enkelt fil og kaster seg i vannet. På omtrent tretti minutter, midt i en frydefull støy forårsaket av gryntene deres, når de den andre bredden i perfekt synkronsvømming.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *