Norge og Storbritannia har fullført byggingen av verdens lengste undervannsstrømkabel

Storbritannia og Norge har fullført byggingen av verdens lengste undervannskraftkabel, som skal transportere energi produsert av de to landenes vind- og vannkraftverk, meldte det norske kraftnettselskapet Statnett tirsdag.

Den 720 km lange North Sea Link-kabelen, inkludert 716 km under vann, forbinder byen Suldal, sørvest i det skandinaviske landet, og byen Blyde, nær Newcastle.

Gjennom disse forbindelsene vil strøm fra britiske vindparker bli levert til Norge, som vil kunne levere vannkraft i motsatt retning. Tilkoblingstesting forventes å starte 1. oktober.

Det er beregnet at dette prosjektet vil koste mellom 1,5 og 2 milliarder. euro.

– Når det blåser i England og det er mye vindkraft, vil vi i Norge kunne kjøpe billig strøm fra britene og la vannet stå i demningene våre, sier Thor Anders Nummedal, direktør for Statnett-prosjektet.

«Når vinden er lav og det er større etterspørsel etter elektrisitet i England, vil de igjen kunne kjøpe vannkraft fra oss,» sa tjenestemannen i en uttalelse.

Effekten til den nye forbindelsen er 1,4 gigawatt.

Kabelen legges samtidig i to retninger: fra Storbritannia og Norge. De to mennene møttes igjen mandag kveld.

Under gjennomføringen av prosjektet måtte en rekke tekniske utfordringer løses – for eksempel var det nødvendig å bygge en spesiallekter for å legge kabelen på bunnen av en norsk innsjø, samt en 2,3 tunnelkm lang. perforert.

«Dette er et viktig samarbeid mellom Storbritannia og Norge for å få mest mulig ut av våre delte fornybare energiressurser,» sa Nigel Williams, prosjektdirektør i det britiske strømnettselskapet National Grid.

National Grid og Statnett eier 50 prosent hver. North Sea Link aksjer.

Den nye kabelen tok tittelen den lengste Nordlink-forbindelsen på 623 km, ferdigstilt forrige måned og forbinder Norge med Tyskland. Kun 516 km av Nordlink-kabelen legges under vann.

Storbritannia har allerede strømforbindelser med Frankrike, Belgia, Nederland og Irland. Det er også planer om å bygge en 765 km lang kabel som forbinder England og Danmark; 621 km av denne lenken vil være under vann.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *