Norge og Storbritannia donerer Black Hornet-mikrodroner til Ukraina

Storbritannia og Norge har gått sammen om å kjøpe og gi norskproduserte «Black Hornet»-mikrodroner til Ukraina, opplyser Norges forsvarsdepartement.

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

Donasjonen vil koste opptil 90 millioner NOK (9,34 millioner euro) og inkluderer selve dronene, reservedeler, transport og opplæring. Donasjonen skal finansieres av en britisk stiftelse, som Norge har gitt 400 millioner kroner (41,5 millioner euro).

Ukraina selv ba om denne typen utstyr for å bekjempe inntrengerne. Lengden på «Black Hornet»-dronen er 168 millimeter, og vekten er 33 gram.

Den norske «Black Hornet» er verdensmarkedsleder i sin nisje og brukes av en rekke NATO-land, inkludert USA og Storbritannia. Dronen er beregnet for rekognosering og identifikasjon av mål. Den er enkel å bruke, vanskelig å få øye på og egnet for bykamp, ​​sier forsvarsminister Bjørn Arild Gramm.

I tillegg vil «SteelRock Nightfighter» antidronesystemer verdt rundt 100 millioner kroner (10,4 millioner euro) kjøpes inn for Ukrainas behov, opplyser departementet.

Andre land fortsetter også å forsyne Ukraina med våpen og utstyr. «Defense News» melder at Tyrkia har levert 50 brukte «Kirpi» minebeskyttede pansrede kjøretøyer til Ukraina og antallet kan øke.

På den annen side har Tyskland akseptert levering av 15 «Leopard 2»-stridsvogner til Slovakia, som vil sende 30 BVP-1 infanterikampvogner til Ukraina, skriver portalen.

Russlands fullskala invasjon av Ukraina begynte tidlig på morgenen den 24. februar med rakettangrep, luftangrep og ankomst av bakkestyrker. Russland siterte først «denazifisering» av Ukraina som et av målene for invasjonen.

Okkupantene i Ukraina har lidd store tap og er anklaget for forsettlig drap på sivile, samt andre krigsforbrytelser. Okkupantenes grusomheter begynte å bli avslørt i massevis etter at ukrainerne drev dem ut av områder rundt Kiev, som Bucha.

Russlands behandling av ukrainere, inkludert drap og etablering av infiltrasjonsleirer, er beskrevet i dette «fascistiske manifestet» publisert av Kremls propagandanyhetsbyrå «RIA Novosti».

Generelt har krigen i Ukraina pågått siden 2014, da Russland okkuperte Krim-halvøya og startet en krig i Øst-Ukraina.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *