Norge melder at det er funnet en løsning på transport av russisk gods til Svalbard

Det norske UD kunngjorde onsdag at de hadde funnet en løsning for å tillate transport av russisk last blokkert av sanksjoner mot Moskva til Svarbard-øygruppen i Arktis.

Departementet sa at transporten av lastecontainere ble blokkert fordi de ble fraktet av russiske kjøretøy, som er forbudt å frakte varer over grensen. Nå skal imidlertid lasten fraktes med norske kjøretøy.

«Det gode er at det nå er funnet en løsning på dette problemet», heter det i en melding fra departementet.

Departementet la til at to containere med forsyninger allerede fraktes fra det norske fastlandet til Svalbard med et norsk skip.

– Det er viktig å understreke at disse løsningene har vært der fra starten av, sier Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet.

Departementet sa også i sin uttalelse at Norge har holdt en «god dialog» med russisk side gjennom hele striden.

I forrige uke stevnet det russiske utenriksdepartementet den norske charge d’affaires og anklaget Oslo for å blokkere lasteforsendelser til Svalbard-øygruppen og truet med gjengjeldelse.

Den russiske statsdumaens talsmann Vyacheslav Volodin sa tirsdag at parlamentarikere bør vurdere å avslutte en landemerketraktat med Norge på den arktiske grensen.

I 2010 signerte Russland og Norge en avtale om etablering av en maritim grense og samarbeid i Barentshavet og Polhavet. Dette avsluttet en 40 år lang konflikt.

Norge svarte med å merke seg at Oslo og Moskva «har interesse» i å opprettholde avtalen, og understreket at det ikke var noen «oppsigelsesklausul» i skillelinjeavtalen.

Norge har suverene rettigheter over Svalbard, men lar borgere fra mer enn 40 land bruke øygruppens naturressurser med like rettigheter.

Moskva har lenge søkt å få større innflytelse i denne øygruppen, som har vært brukt siden 1500-tallet. jegere og fiskere brukte den. Russland vil at øygruppen skal hete Spitsbergen, ikke norsk Svalbard, som den offisielt har blitt kalt siden 1920, da det ble undertegnet en traktat om å avstå den til Norge.

Etter at Russland startet en krig i Ukraina i februar, begynte Vesten å innføre sanksjoner uten sidestykke mot Russland. I forrige uke varslet Norge nærmere én milliard euro i støtte til Ukraina.

Drevet av thelocal.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norge melder at det er funnet en løsning på transport av russisk gods til Svalbard

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *