Norge kansellerer kontrakt for 14 europeiske NH90-helikoptre – ØkonomiOverveldet av leveringsforsinkelser og tilgjengelighetsproblemer kunngjorde Norge fredag ​​kansellering av en kontrakt for 14 NH90 militære transporthelikoptre med det europeiske industrikonsortiet NH Industries (NHI). «Ekstremt skuffet», tilbakeviser NHI, som inkluderer Airbus Helicopters, italieneren Leonardo og nederlandske Fokker, påstandene fra Oslo og vurderer at kanselleringen er «uten rettslig grunnlag».

Til tross for en bestilling for mer enn tjue år siden, har den norske regjeringen påpekt at den kun har mottatt åtte fullt operative eksemplarer av flyet. Han vil returnere de 13 helikoptrene som ble levert totalt og krever også refusjon på 5 milliarder kroner (omtrent 500 millioner euro), kunngjorde han på en pressekonferanse.

– Vi har dessverre kommet til den konklusjonen at uansett hvor mange timer våre teknikere jobber og hvor mange reservedeler som bestilles, vil ikke dette gjøre NH90 i stand til å møte behovene til det norske militæret, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Hans departement vil «raskt» starte en prosess for å identifisere en alternativ modell, ifølge en uttalelse fra regjeringen.

Nytt tilbakeslag for NH90

I en pressemelding beklaget NHI på sin side at de ikke «har hatt muligheten til å diskutere de siste forslagene for å forbedre tilgjengeligheten av NH90 i Norge, og å svare på spesifikke forespørsler» fra det skandinaviske riket. Produsenten og dens entreprenører «har alltid vært forpliktet til å reagere på tidligere uttrykte bekymringer og tilby passende og skreddersydde løsninger for å møte Norges spesifikke og unike krav», la han til. «Med 13 helikoptre levert av 14 og det 14. klare til å bli mottatt, var vi nær ved å fullføre hovedaspektet av den innledende kontrakten», tryglet NHI.

Denne kanselleringen representerer et nytt tilbakeslag for NH90 etter tidlig pensjonering av modellen i den australske hæren, annonsert i desember i fjor, til fordel for «Black Hawk» til amerikaneren Sikorsky. I tillegg til leveringsforsinkelser (bestillingen ga opprinnelig en levering på 14 eksemplarer i 2008), fordømte den norske hæren problemer med pålitelighet, vedlikehold og foreldelse av deler.

Den norske hæren hadde håpet på en årlig flytid på 3.900 timer, men denne topper faktisk på 700, ifølge departementet. De norske NH90-ene var beregnet på kystvakt- og undervannskrigføringsoppdrag.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *