Aprilspøk. Hvorfor jukser vi 1. april? »Værradio – nyheter, tips, informasjon – lytt til radio

1. april, hvert år i Polen, jukser vi ustraffet og vi tuller om andre, og når vi klarer å felle noen, roper vi gledelig: «April Fools!».

Praksisen med å lage vitser på aprilsnarr har vært kjent i mange århundrer i ulike kulturer, selv om dens eksakte opprinnelse ikke er fullstendig forklart. Det er flere hypoteser om dette, men én ting er sikkert: Aprilsnarr 2022 faller denne fredagen.

I Polen har aprilsnarr en hundre år gammel tradisjon som en spøkedag. Alvorlige aktiviteter unngås denne dagen fordi hvert ord som ble sagt 1. april kan være feil. Til og med den polske anti-tyrkiske alliansen med erkehertug Leopold I, undertegnet 1. april 1683, var datert 31. mars, så dokumentet var ikke datert 1. april.

aprilsnarr, aprilsnarr, Huntigowks dag

I Storbritannia er April Fool’s Day kjent som April Fool’s Day. Det er kun vitsene som lages frem til middag, og når de avsløres, roper du «aprilspøk!». I Skottland kalles aprilsnarr «hunt the gowk day» («Huntigowk Day»). Den tradisjonelle spøken er å be noen levere et forseglet brev med en presserende forespørsel om hjelp. Faktisk er budskapet: «Ikke le, ikke smil. La narren løpe en mil til» («Dinna le, dinna smile. Chase the gowk another mile»). Etter å ha lest brevet vil mottakeren forklare at han bare kan hjelpe hvis han kontakter en annen person og sender offeret til neste person med samme melding, med samme effekt. Lignende spill med bokstaver har blitt organisert i Irland.

I tysktalende land kalles denne dagen ganske enkelt «1. april», og vitsen som lages denne dagen er Aprilscherz eller Aprilskämt (svensk).

Aprilsnarr feires også av dansker, finner, islendinger, nordmenn og svensker («aprilsnar» på dansk; «aprillipäivä» på finsk; «aprilskämt» på svensk).

Første april

I Italia, Frankrike, Belgia og fransktalende deler av Sveits og Canada kalles aprilsnarr for «aprilsnarr» og aprilsnarr-vitser kalles «aprilsnarr» («aprilsnarr»). fisk av april» på fransk, «Aprilvis» i ikke-derland eller «pesce d’aprile» på italiensk). En typisk spøk innebærer å feste et bilde av en fisk på ryggen til en bevisstløs person.

Vi anbefaler: 20. mai: typiske og uvanlige høytider og høytider

I Russland kalles 1. april «latterens dag» (День смеха). Den første berømte aprilspøken i Russland ble laget i 1703. Heralder på gatene i Moskva inviterte innbyggerne til et «uhørt skue». Da mengder av mennesker ankom det angitte stedet, løftet gardinen seg for å avsløre inskripsjonen «1. april – stol på ingen!»

Siden når feirer vi aprilsnarr?

Aprilsnarrs vitser ble populære i senmiddelalderen. Noen mener at deres opprinnelse er knyttet til den romerske skikken Cerialia, som ble feiret tidlig i april til ære for gudinnen Ceres. De kan også komme fra den romerske festen Veneralia, feiret 1. april, ofte assosiert med festene Fortune Virilis og Cerialia. Denne dagen var vitser, krumspring og vitser tillatt. Ulike komiske forestillinger ble gitt, og mennene skiftet til damefrakker, tok på seg parykker og danset i gatene.

1. april i media

De spektakulære aprilsnarren er også til stede i media. Alle aviser, radio- og TV-stasjoner, og de siste årene også nettsteder, prøver å publisere falsk informasjon på denne dagen som deres lesere, lyttere og seere vil tro. Noen ganger er de så troverdige at det neste dag er vanskelig å overbevise de «skrudde» mottakerne om at de hete nyhetene bare var en aprilsnarr.

Mange av disse vitsene har gått over i historien, som BBC-nyhetene om at sveitsiske bønder høster nydyrket spaghetti rett fra trærne. En annen spektakulær vits var traileren til BBC-filmen Miracles of Evolution med flygende pingviner. 1. april 2008 publiserte rivaliserende avisene The Daily Telegraph og The Daily Mirror historier om henne. Filmen ble utpekt som overbevisende bevis for Darwins evolusjonsteori. Pingvinene i denne filmen migrerte tusenvis av mil fra Antarktis til regnskogene i Sør-Amerika. Filmen ble fortalt av Terry Jones fra Monty Pythons gruppe, og forfatteren av filmen – prof. Alid Loyas (aprilsnarrs anagram).

Vi anbefaler: En skatt oppdaget av israelske arkeologer

Trailer for BBC-filmen «Miracles of Evolution». YouTube-kilde

1. april 1998, i bulletinen «New Mexicans for Science and Reason» publisert en artikkel som sier at Alabama-lovgiver Leonard Lee Lawson omdefinerte den matematiske konstanten π til 3.0. I følge Lawson var forholdet mellom sirkelens omkrets og diameteren ikke 3,141592653589793 osv., men 3,0, som Skriften bekrefter. Som han sa, gjør Bibelen det veldig klart at alterets døpefont i Salomos tempel var ti alen bred og tretti alen i diameter, og var rund, så π burde bli et fint rundt tall for å gå tilbake til visse absolutte verdier i vår samfunn. Siden påliteligheten til New Mexicans for Science and Reason var ufeilbarlig, ble historien plukket opp av Associated Press og spredt som gresshopper.

1. april 1996 kunngjorde helsides avisannonser at hurtigmatkjeden Taco Bell hadde kjøpt Liberty Bell og omdøpt den til Taco Liberty Bell. «Selv om dette kan anses som kontroversielt av noen, håper vi at avgjørelsen vår vil inspirere andre selskaper til å ta lignende skritt for å redusere landets gjeld,» heter det i annonsen. Samtidig ble amerikanerne forsikret om at deres tilgang til Taco Liberty Bell ikke ville være vanskelig.

Les også:

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *