Norge forbyr oppdrett av engelske bulldoger og Cavalier King Charles spaniels

© Shutterstock

Norge har besluttet å forby selektiv avl av engelske bulldoger og Cavalier King Charles spaniels. Avgjørelsen ble tatt på grunn av de mange helseproblemene blant rasene.

Dyrevernorganisasjonen Dyrebeskyttelsen Norge gikk til sak i 2018 fordi de sa at det ikke lenger var mulig å opprettholde helsen til begge raser. Dyr lider av ulike helseproblemer på grunn av selektiv avl. Advokater hevdet at i henhold til dyrevelferdsloven er oppdrettere ansvarlige for å oppdra friske dyr. Men i følge dem er det på grunn av årevis med selektiv avl foreløpig ingen «friske» hunder igjen i Norge. Og det er grunnen til at raser av etiske grunner ikke lenger kan avles. Norsk domstol fulgte dette resonnementet og slo derfor mandag fast at praksisen var «grusom» og forårsaket menneskeskapte helseproblemer.

– Disse menneskeskapte helseproblemene har vært kjent siden begynnelsen av 1900-tallet. Denne dommen kommer flere år for sent, sa Åshild Roaldset, administrerende direktør i Dyrebeskyttelsen Norge, i en melding sendt ut av gruppen etter dommen. I flere tiår har det vært avlet opp syke hunder i strid med norsk lov.Våre hunder har vært utsatt for systematisk og organisert svik av våre firbente venner.I dag er det bekreftet at det er ulovlig .

Dommen er ikke et fullstendig forbud mot å avle rasene. For eksempel har oppdrettere som ønsker å avslutte rasens helseproblemer fortsatt lov til å fortsette å jobbe med dyrene. Kryss på vitenskapelig grunnlag vil til og med være et godt alternativ, ser det ut til.

Foreløpig gjenstår det å se om det blir anket. Motpartene har fire uker på seg.

© Shutterstock

(sgg)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *