Krig i Ukraina. Hva er disse mystiske droneflyvningene som bekymrer Norge?

Norge er en stor energileverandør for Europa, og er skremt av mangfoldet på sitt territorium av mystiske droneflyvninger, bak som svever skyggen av Russland som er mistenkt for å ha spionert mer siden starten av krigen i Ukraina.

På bakgrunn av utallige meldinger om tyverier av ubemannede kjøretøy, noen nær oljerigger langt ute i havet, meldte norsk politi onsdag pågripelsen av en russisk statsborger, den syvende i løpet av få dager.

Hovedgassleverandør

Alle er anklaget for ulovlig flyging av droner eller brudd på fotograferingsforbud i kongeriket som deler arktisk grense med Russland og nå er Europas viktigste gassleverandør.

Timer etter at en ny droneflyvning kortvarig forstyrret flytrafikken på flyplassen i landets nest største by, Bergen, ga statsminister Jonas Gahr Støre onsdag skylden på «utenlandsk etterretning» og pekte indirekte på Russlands finger.

– Det er selvfølgelig uakseptabelt for utenlandsk etterretning å fly droner over norske flyplasser, sa han, sitert av NRK.

– Russerne har ikke lov til å fly droner i Norge, la han til.

Som svar på invasjonen av Ukraina forbød Norge, i likhet med flere andre vestlige land, russere å fly over sitt territorium, enten med fly eller drone. Enhver overtredelse kan straffes med inntil tre års fengsel.

Nå som har ansvaret for å etterforske de ulike hendelsene med droner, sier kontraetterretningstjenestene (PST) at de ikke kan konkludere på dette stadiet hvem som står bak.

«Det er en økt risiko for spionasje fra Russland på grunn av krigen» i Ukraina, men gjentok onsdag nummer to til PST, Hedvig Moe, under en pressekonferanse.

«Og vi anser trusselen om sabotasje mot Norge som mer reell enn den var før krigen», selv om den fortsatt er «usannsynlig», la hun til.

«Psykose»

Droneobservasjoner og påstått sabotasje av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen har fått Oslo til å skjerpe sikkerheten rundt sin strategiske infrastruktur, inkludert energi. Nasjonalgardens skip, fly og soldater ble utplassert.

Ifølge sikkerhetstjenesten vil dronene kunne brukes til spionasjeformål eller for å så frykt for Norges evne til å garantere sikkerheten for sine energileveranser.

Siden reduksjonen i russiske leveranser anses norsk gass som vesentlig for å dekke energibehovet i et beklemt Europa når vinteren nærmer seg.

Kritisert av Russland vitner arrestasjonene av russiske borgere om økt årvåkenhet fra norske myndigheter.

Den siste arrestasjonen gjelder Andrei Yakunin, sønn av den tidligere russiske jernbanesjefen Vladimir Yakunin, ansett som nær Russlands president Vladimir Putin.

47 år gammel og av dobbelt russisk og britisk statsborgerskap ble han mandag pågrepet i Hammerfest i Nord-Norge.

– Mistenkte har erkjent å ha fløyet en drone på Svalbard, sier polititjenestemann Anja Mikkelsen.

Svalbard (Spitsbergen) ligger tusen kilometer fra Nordpolen og er et norsk territorium med en strategisk beliggenhet i hjertet av Arktis.

På grunn av en spesiell juridisk status som tillater utnyttelse av ressursene av utenlandske statsborgere, er øygruppen hjemsted for et relativt stort russisk gruvesamfunn.

– Svalbard og nordområdene har lenge vært viktige for Russland, men vi tror de er enda mer viktige i dag når spenningene øker, sa Moe.

Den russiske ambassaden i Oslo kritiserer «psykosen» som ifølge den har tatt tak i Norge. På Facebook-siden sin beklaget hun forbudet russere har pålagt å fly droner, et «uberettiget» og «diskriminerende» tiltak som «vanlige turister» lider av.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *