Norge for å begrense tilgangen til russiske fiskefartøyer til landets havner Business

– Vi følger nøye med på russisk virksomhet i norske farvann og norske havner for å hindre at Norge blir et transittland for ulovlig transport av varer til Russland, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt under en pressekonferanse.

«Vi har nå informasjon som viser behovet for å skjerpe kontrollen på russiske fiskefartøy,» la hun til.

I praksis vil russiske fiskefartøy kun kunne gå inn i havnene Kirkenes og Botsfjord i Barentshavet og Tromsø havn i Norskehavet.

Tollkontrollen på russiske skip vil også bli skjerpet.

Selv om hovedårsaken til denne beslutningen er å hindre Russland i å omgå vestlige sanksjoner, bemerket Oslo at beslutningen om å ta et slikt skritt også ble tatt på grunn av et generelt nivå av økt årvåkenhet rundt olje- og gassinfrastruktur. offshore og onshore gassrørledninger i land, som har vært under økt beskyttelse etter mistanke om sabotasje mot gassrørledninger bygget i gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

Selv om Norge ikke er medlem av Den europeiske union (EU), anvender landet nesten alle sanksjonene som ble innført av Brussel mot Moskva etter den russiske invasjonen av Ukraina.

I slutten av april stengte landet havnene for russiske skip, men gjorde unntak for fiskefartøy.

Oslo var bekymret for at stenging av havnene for slike fartøy ville være i strid med bilaterale fiskeriavtaler med Russland, og regjeringen understreket torsdag viktigheten av et slikt samarbeid.

Under en avtale fra den kalde krigen har Norge og Russland siden 1976 blitt enige om fiskekvoter for flere fiskearter, inkludert torsk, i Barentshavet.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *