Norge. Ekspert: Russland kan bruke Svalbard-øygruppen til å utløse en konflikt med NATO | utenriksnyheter

Svalbard er en arktisk skjærgård med flere øyer. Den norske provinsen ligger mellom Barentshavet, Grønlandshavet og Polhavet. Svalbard er under norsk jurisdiksjon, men norsk makt er begrenset i utøvelse av økonomisk og militær virksomhet.

Aktuell informasjon på hovedsiden til Gazeta.pl

En ekspert fra Norsk institutt for forsvarsstudier bemerket at denne øygruppen kan brukes av Russland til å utløse en konflikt med FOR DET.

Russland er et av de 46 landene som har undertegnet Spitsbergen-traktaten av 1920, og har på dette grunnlag rett til å utvikle økonomisk aktivitet, sa hun i et intervju med PAP lærer. Katarzyna Zyśk.

Kart over Svalbard Foto Krzysztof Rak / Agencja Wyborcza.pl

Som eksperten minnet om, er Russland ikke enig i visse aspekter av denne traktaten. Ifølge Moskva var kontrakten skrevet på et gammelt og upresist språk. Traktaten skulle oversettes med noen forskjeller.

– Russland hevder at Svalbard er en demilitarisert sone, mens nordmenn indikerer at selv om permanent tilstedeværelse i form av militærbaser ikke er mulig der, tilstedeværelse av norske soldater eller landing der flyet militæret er i samsvar med traktaten – understreker Zyśk.

Se videoen
Hvem bygger PiS internasjonale allianser med?

Ekspert: Ved å angripe Svalbard kunne russerne prøve å teste artikkel 5 i NATO-traktaten

Ifølge en ekspert fra Norsk institutt for forsvarsstudier Russland så langt har det ikke vært lønnsomt å utfordre norsk dominans på Svalbard. Ifølge prof. Zyśk er ikke i Russlands interesse for at andre underskrivere av traktaten interesserer seg for aktiviteter på dette området.

– Det er imidlertid en mulighet for Russland til å bruke uenigheten i tolkningen av avtalen. For eksempel, ved å angripe Svalbard, kunne russerne prøve å teste artikkel 5 i NATO-traktaten – understreker Zyśk.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *