Nordmenn produserer store fiskeoppdrettsmerder i Liepāja havn og bruker dem til å rense fjorder / Artikkel

Nordmennene skal produsere gigantiske oppdrettsmerder i havnen i Liepāja og rense fjordene med dem

Ankomsten av norske investorer til byen er et nytt steg, i år startet også et finsk selskap sine aktiviteter i Liepāja i Vecās ostmalas næringspark. Så langt har Liepāja betydelig erfaring med skandinaviske selskaper, påpekte Liepājas byrådsleder Gunārs Ansiņš.

«Jeg vil gjerne fremheve det historiske øyeblikket da samarbeidet med danske selskaper startet i Liepāja. Det første var selskapet «Pumac», som startet sin virksomhet i Liepaja. Steg for steg, informere og fortelle om forretningsmiljøet i Liepaja, vi ser for tiden mange danske selskaper. Jeg tror og håper at den første norske avisen kan bli en tilsvarende historie i fremtiden, at interessen til det norske næringslivet i byen Liepāja vil øke”, sa Ansins.


Foto: Inga Ozola/Latvijas Radio

Det norske selskapet «Norpartners», som er morselskapet til «Norplast», har spesialisert seg på produksjon og montering av glassfiberelementer. Så langt har det utvidet sin virksomhet i Saldu til fem produksjonsanlegg. Tidligere brukte selskapet også havnen i Liepāja til å transportere produktene sine. I dag har selskapet tatt et viktig steg ved å kjøpe opp et av byens havneselskap. Noen av bryggene ligger overfor Liepāja trikkebro og nær sentrum. Norpartners administrerende direktør Lauritz Skeide sa at selskapet har jobbet på Saldu i mer enn 25 år.

«Etter så mange år bestemte vi oss for at vi kunne ha vår egen terminal i havnen i Liepāja, slik at vi kunne sende produktene våre dit,» bemerket Skeide.

Direktøren for «Norplast Piemare» i Liepāja ble den tidligere sjefen for forretningsutviklings- og markedsavdelingen til Liepaja SEZ-myndigheten, Gatis Gunters, som var klar for nye utfordringer. En gang var han leder for representasjonskontoret til det latviske investerings- og utviklingsbyrået (LIAA) i Norge, han kom tilbake til hjembyen for flere år siden, og nå skal han lede selskapet Norwegian i Liepāja.

Gunters påpekte at selskapet har valgt havnen i Liepāja som det mest lovende stedet for langsiktig utvikling av nye og innovative komposittprodukter.

«Bedriften skal drive med produksjon av komposittmaterialer i stor skala. Det vil hovedsakelig starte med komposittmaterialer til havne- og maritimt utstyr – bøyer, fyrtårn. Samtidig skal vi produsere deksler til ulike pumper og andre elementer for oljeindustrien,» sa Gunters.

Neste år starter selskapet produksjon av hovedproduktene sine, som vil være store fiskeoppdrettsmerder som skal bidra til å rense fjorder og bukter fra isbreer.

Selskapets representant snakket om det: «Så store – 45 meter i diameter, 20 meter i høyden – bunter med komposittmaterialer, vi vil gjøre det i vinterhavnen. Vi sender det med lekter til Norge, hvor det umiddelbart vil synke inn i fjorden.Det blir et holdbart, lukket fiskeoppdrettsmerd, der det ikke vil være noe jeg vil kaste det ut, for alt, inkludert maten som er drysset på fisken og ikke spist av dem, som til nå har falt i fjorden, i sin helhet skal samles opp og omdannes til en slags gjødsel for landbruket.

Fungerende direktør for Liepāja SEZ Uldis Hmieļevskis bemerket at etableringen av et slikt selskap i Liepaja viser fremtidige trender.

Han forklarer: «Så næringen forholdt seg til havnen. Dette vil være en produksjon som ikke kan lokaliseres andre steder enn i umiddelbar nærhet av havnen, gitt størrelsen på produktet som produseres; den må ligge til kai i havnen. vil ikke være en stor fordel for havnen i Liepāja i tonn, men det vil være et godt bidrag fra industrien og havnen i synergi.»

«Norplast Piemare» opererer allerede i flere havnekaier og tilbyr godslagringstjenester i åpne lasteområder og lukkede varehus med et areal på 3000 kvadratmeter.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *