Nordiske land kunngjør avtale om å fremskynde repatriering av migranter

Nordiske migrasjons- og justisministre kunngjorde tirsdag en avtale om å øke innsatsen for å returnere migranter til deres opprinnelsesland og deportere de som lever ulovlig til tredjeland.

Danmark initierer en strengere tilnærming til migranter i de nordiske landene og styrker initiativer for å motvirke innvandring og skape barrierer for å få dansk statsborgerskap.

Avtalen ble inngått tirsdag etter et todagers møte med statsråder fra Sverige, Finland, Norge, Island og Danmark i København.

Det første av de tre vedtatte initiativene består i å styrke samarbeidet mellom utvisningsansvarlige migrasjonsattachéer.

Det andre tiltaket er samarbeid om fellesflyvninger fra «nordiske land til et tredjeland, slik at personer som ikke har oppholdstillatelse i flere nordiske land kan reise fra et nordisk land til et tredjeland», antyder rapporten, og legger til at dette vil gjøres i samarbeid med det europeiske grenseovervåkingsbyrået «Frontex».

For det tredje vil det bli gjort innsats for å øke støtten til «udokumenterte migranter strandet i Nord-Afrika», inkludert «hjelp til frivillig retur til deres land».

Migrasjonspolitikken har blitt styrket i mange nordiske land de siste årene.

Den danske immigrasjons- og integreringsministeren Kaare Dybvad Bek sa at de to landene har en «felles interesse i å sikre at utlendinger uten oppholdstillatelse blir sendt hjem».

«Vi må forhindre dem i å sirkulere i våre land og unndra myndighetene,» sa han.

Den danske sosialdemokratiske statsministeren Mette Frederiksen har tatt til orde for målet om «null flyktninger» siden han kom til makten i 2019.

Danmark var også det første landet i Europa som kansellerte oppholdstillatelser for syriske flyktninger fra Damaskus-regionen i 2020, og sa at situasjonen der er trygg nok.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *