Nobels fredspris ble tildelt A. Bialacki, russiske og ukrainske menneskerettighetsorganisasjoner

Komiteen understreker at årets vinnere representerer sivilsamfunnet i sitt land.

«De har i mange år fremmet retten til å kritisere regjeringen og forsvare innbyggernes grunnleggende rettigheter,» heter det i uttalelsen.

«De har gått langt for å dokumentere krigsforbrytelser, menneskerettighetsbrudd og maktmisbruk. Sammen beviser de sivilsamfunnets betydning for fred og demokrati», la han til.

«Ved å tildele Nobels fredspris 2022 til Alesi Bialacki, Minneorganisasjonen og Senter for borgerlige friheter, ønsker Den norske Nobelkomiteen å hedre tre fremragende forsvarere av menneskerettigheter, demokrati og fredelig sameksistens i nabolandene Hviterussland, Russland og Ukraina ,» påpeker pressemeldingen. .

«Gjennom sin konsekvente opprettholdelse av humanistiske verdier, antimilitarisme og rettsstaten, har årets prisvinnere gjenopplivet og hedret Alfred Nobels visjon om fred og brorskap, en visjon hvis verden trenger mest i dag,» sa han.

«Denne bonusen blir ikke satt pris på [Rusijos] President [Vladimiras] Putin … bortsett fra hans regjering … er autoritær og begrenser menneskerettighetsaktivister,» sa Berit Reiss-Andersen, leder av den norske Nobelkomiteen.

Den norske Nobelkomité har også bedt om løslatelse av A. Bialiacki, for tiden varetektsfengslet i Hviterussland for skatteunndragelse.

– Vårt budskap er å oppfordre hviterussiske myndigheter til å løslate Bialiacki, og vi håper det skjer, så han kan komme til Oslo og hente prisen, sa Reiss-Andersen til journalister.

«Følelsesmessig»

A. Bialiackis var blant initiativtakerne til den demokratiske bevegelsen i Hviterussland på 1990-tallet og fremmer utrettelig demokrati og fredelig utvikling i landet sitt.

Han grunnla blant annet menneskerettighetsorganisasjonen Viasna i 1996 som svar på kontroversielle grunnlovsendringer for å gi diktatoriske makter til presidenten som utløste protester. Denne organisasjonen ga støtte til fengslede demonstranter og deres familier.

I årene som fulgte vokste Viasna til en bredere menneskerettighetsorganisasjon som dokumenterte og protesterte mot tortur av politiske fanger.

Regjeringen har gjentatte ganger forsøkt å få A. Bialiacki til taushet. Han ble fengslet fra 2011 til 2014. Etter store antiregimeprotester på 2020-tallet ble han arrestert igjen og forblir varetektsfengslet uten rettssak.

Til tross for enorme personlige vanskeligheter gir ikke A. Bialiackis opp kampen for menneskerettigheter og demokrati i Hviterussland.

Bialackis kone sa at hun var «overveldet av følelser» etter å ha fått vite at mannen hennes hadde mottatt prisen.

«Ingen vil gi opp»

«Memorial»-organisasjonen ble grunnlagt i 1987 av menneskerettighetsaktivister fra det tidligere Sovjetunionen, som forsøkte å aldri glemme ofrene for undertrykkelsen av det kommunistiske regimet.

Memorials grunnleggere inkluderer Nobels fredsprisvinner Andrei Sakharov og menneskerettighetsforkjemper Svetlana Ganushkina.

Organisasjonen legger til grunn at kunnskap om tidligere forbrytelser er nødvendig for å forebygge fremtidige forbrytelser.

Til tross for enorme personlige vanskeligheter gir ikke A. Bialiackis opp kampen for menneskerettigheter og demokrati i Hviterussland.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd ble Memorial den største menneskerettighetsorganisasjonen i Russland. Hun opprettet et dokumentasjonssenter for ofre for stalinisme, samlet inn og systematiserte mye informasjon om politisk undertrykkelse og menneskerettighetsbrudd i Russland, og ble den mest autoritative informasjonskilden om fangepolitikk i Russland.

Organisasjonen er også i forkant av kampen mot militarisme og fremme av menneskerettigheter og rettssikkerhet.

Når sivilsamfunnet blir tvunget til å vike for autokrati og diktatur, er fred ofte det neste offeret. Under de tsjetsjenske krigene samlet og verifiserte Memorial informasjon om vold og krigsforbrytelser begått av russiske og pro-russiske styrker mot sivile. I 2009 ble Natalija Estemirova, leder av «Memorial»-avdelingen i Tsjetsjenia, drept for sitt arbeid.

Sivilsamfunnsfigurer i Russland har blitt skremt, fengslet, gjemt og drept i mange år. I sitt søksmål mot Memorial erklærte regjeringen organisasjonen som en «utenlandsk agent». I desember 2021 bestemte myndighetene at «Memorial» skulle avvikles og at organisasjonens arkiver skulle stenges permanent.

Avgjørelsen trådte i kraft, men folkene ved Memorial nekter å oppløse organisasjonen.

«Ingen kommer til å gi opp,» sa president Janas Račinskis.

Fredag, etter å ha kunngjort at hun hadde vunnet Nobels fredspris, fordømte Memorial gjensaken mot henne.

«I dette øyeblikket, mens hele verden gratulerer oss med Nobelprisen, foregår det en høring i Tver (Moskva) tingrett angående beslagleggelsen av Memorials eiendeler,» sa organisasjonen på det sosiale nettverket.

«Vi er glade»

«Civil Liberties Center» ble grunnlagt i Kiev i 2007 med mål om å fremme menneskerettigheter og demokrati i Ukraina. Senteret tok på seg oppgaven med å styrke det ukrainske sivilsamfunnet og lobbyvirksomhet for myndighetene for å gjøre Ukraina til et fullverdig demokrati.

For at Ukraina skal bli en rettsstat, oppfordrer «Civil Liberties Center» landet aktivt til å slutte seg til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar begynte «Civil Liberties Center» å forklare og dokumentere russiske krigsforbrytelser mot ukrainske sivile.

Sammen med internasjonale partnere spiller senteret en foregangsrolle for å stille lovbrytere for retten.

Oleksandra Romantsova, administrerende direktør for Senter for borgerlige friheter, sa fredag ​​at gruppen var «fornøyd» med beslutningen om å tildele henne Nobels fredspris.

«Vi er glade», skrev O. Romancova på Facebook, og la til at «vi har fortsatt mye å gjøre for å vinne».

Den prestisjetunge Nobelprisen består av et diplom, en gullmedalje og 10 millioner. svenske kroner (mer enn 923 tusen euro). Dette beløpet deles mellom de tre vinnerne Nobels fredspris deles tradisjonelt ut i Norges hovedstad i desember.

I fjor ble Nobels fredspris tildelt Maria Ressa og Dmitrij Muratov for å ha kjempet for ytrings- og mediefrihet på Filippinene og Russland.

Årets Nobelsesong startet mandag, da det ble kunngjort at prisen for prestasjoner innen medisin hadde gått til svenske Svante Paab «for funn relatert til utdødde hominin-genomer og menneskelig evolusjon».

Tirsdag ble vinnerne av Nobelprisen i fysikk annonsert: Alain Aspect, John F. Clauser og Anton Zeilinger, som ble hedret «for sine eksperimenter med sammenfiltrede fotoner, oppdagelsen av bruddet på Bells ulikhet og opprettelsen av kvanteinformasjon vitenskap».

Vinnerne av Chemistry Achievement Award ble offentliggjort onsdag. Den er kreditert amerikanske Carolyn R. Bertozzi, danske Morten Meldal og amerikanske K. Barry Sharpless for utviklingen av klikkkjemi og bioortogonal kjemi.

Torsdag ble Nobelprisen i litteratur tildelt den franske forfatteren Annie Ernaux (Ani Erno) «for motet og den kliniske skarpsindigheten som hun avslører røttene til personlig hukommelse, fremmedgjøring og kollektive begrensninger».

Prissesongen avsluttes førstkommende mandag med kunngjøringen av vinneren av økonomiprisen.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *