Nobelprisen i litteratur tildeles den norske dramatikeren Jun Foss

Fosse mottok prisen for «hennes nyskapende skuespill og prosa som gir stemme til det uutsigelige», heter det i en uttalelse fra akademiet.

I stykkene til den 64 år gamle nordmannen avslører det usagte ofte mer enn det skrevne, og verkene hans blir ofte sammenlignet med verkene til ireren Samuel Beckett på grunn av deres minimalistiske karakter, som er avhengig av et enkelt språk, ved å bruke dets rytme, melodi og stillhet.

Fosses mest kjente verk er det kritikerroste prosaverket «Naustet» («Båthuset») fra 1989, samt «Melancholia I» og «Melancholia II» fra 1995-1996 («Melancholia I» og «Melancholia II»).

Fosses navn har i flere år vært blant de mulige navnene på nobelprisvinnere.

I januar i år hadde Valmiera Drama Theatre premiere på Foses stykke «Vārds», regissert av Reiņš Suhanov. Romāns Birmanis satte opp Foses stykke «Rambuka» på New Riga Theatre, mens Mihailas Gruzdovs satte opp stykket «Autumn Dream» på Daile Theatre.

Nobelprisvinneren mottar en medalje og en pris på 11 millioner svenske kroner (omtrent en million euro).

I fjor ble Nobelprisen i litteratur tildelt den franske forfatteren Annie Ernot, og hedret henne «for motet og den kliniske skarpheten som hun avslører røttene, fremmedgjøringen og kollektive grensene til personlig hukommelse med.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *