MSC frykter at fiskebestandene kan bli skadet av oppvarming av sjøvann

Marine Stewardship Council (MSC) frykter at klimaendringer vil ha innvirkning på fiskebestander og fiskerier. Hetebølger i havet vil ha en negativ effekt på fiskebestandene og det vil være en migrasjon av pelagiske fiskearter til kaldere vann, sa organisasjonen.

Det er for tiden rekordvarmebølge i Nord-Atlanteren. Her vil vanntemperaturer som kan sammenlignes med dem i en badestamp nås og vil ha en betydelig innvirkning på fiskebestandene, ifølge MSC. Forskere frykter at hvis den nåværende nordatlantiske hetebølgen fortsetter, kan effektene av lignende hetebølger rundt om i verden gjenta seg. I tillegg meldte Verdens meteorologiske organisasjon i begynnelsen av juli El Nino-sesongen forventes å forårsake en hetebølge i 50 % av havene innen september.

Reduser antall fisk og flytt nordover

MSC rapporterer at oppvarming av hav allerede får fisk til å bevege seg nordover mot kjøligere temperaturer. Pelagiske arter drives lenger nord, og endrer deres utbredelsesmønster. MSC: «Attraktivt pelagiske fiskearter som makrell, Atlantisk-skandinavisk sild og kolmule i det nordøstlige Atlanterhavet er avhengig av det kaldere vannet i Nord-Atlanteren for å avle og opprettholde sunne bestander. Forskere advarer om at oppvarming av hav begrenser evnen til disse fiskeartene til å reprodusere, noe som kan føre til færre fisk. Dette vil ha betydelige konsekvenser for fisk, sjømat og havøkosystemer.

politisk fare

I tillegg ser MSC også en politisk trussel mot helsen til fiskebestandene og gir som eksempel at Storbritannia, Norge, EU, Island, Færøyene, Grønland og Russland ikke kan bli enige om fiskekvoter som skal tildeles i nordøst. en del av Atlanterhavet. MSC tar til orde for at myndighetene skal prioritere bærekraftig forvaltning av fiskebestandene. MSC: «Hvis de ikke blir enige om klimasmarte fiskeriforvaltningsstrategier, vil påvirkningen på fiskebestandene bli enda mer alvorlig. Forskning har vist at oppvarming av hav, inkludert marine hetebølger, forårsaker Atlantisk-skandinaviske sildebestander redusert med 40 % mellom 2005 og 2015. Gjennom overfiske er torskebestanden i Nordsjøen har sunket under kritisk nivå og er nå ikke i stand til å komme seg på grunn av varmere vann.

Færre nederlandske fiskerier med MSC-sertifikat

På grunn av mangel på internasjonale avtaler har MSC suspendert sertifikater for pelagiske arter som makrell og atlantisk-skandinavisk sild. Fiskere som har torsk som bifangst har heller ikke lov til å bruke sertifikatet for alle sine fangster så lenge torsken fortsatt er i faresonen. Dette har effekt på tilbudet av fisk med MSC-sertifikat fra nederlandske fiskerier; i 2019 deltok rundt 80 % av det nederlandske fisket i MSC-programmet, målt både i antall fartøy og i volum av landet fisk. Fra 2022 har denne andelen sunket til 53 %.

Effekter på Nordsjøen

«I Nordsjøen skyldes trolig endringer i fiskebestandene klimaendringer», melder MSC. «I Zeeland Oosterschelde er ansjosen savnet i fire år; forskere finner at på grunn av oppvarming av vann, endres saltinnholdet og mindre mat er tilgjengelig. Vi ser også at torskebestanden i Nordsjøen ikke tar seg opp igjen, til tross for at fisketrykket nå er svært lavt.

På den annen side blir andre fiskearter som gurnard, rød multe og blekksprut stadig mer vanlige. Et velkomment alternativ for sportsfiskere. Blekksprutfangsten har økt kontinuerlig de siste tretti årene tall fra det tyske Thüneninstitut se. Fangsten av disse «nye» artene er så langt uregulert og har derfor ikke MSC-merke ennå.

Talsmann for bærekraftig fiskeriforvaltning

For effektiv kontroll og forvaltning av delte fiskebestander er internasjonalt statlig samarbeid avgjørende, ifølge MSC. «Uten felles og effektiv planlegging risikerer våre fiskebestander overutnyttelse, overfiske og til og med kollaps,» sa Christien Absil, MSC Benelux senior fiskeridirektør. «Ta eksemplet med Nordsjøsild på 1970-tallet, da tiltak ble iverksatt for sent for å unngå eggleggingskollaps. Gjenoppbyggingen av sildebestandene krevde fem års nedleggelse av alle målrettede fiskerier, noe som hadde en varig effekt på hele næringen. Med enda større politiske og miljømessige endringer i vente, må vi lære av fortiden og sørge for at fiskeriforvaltningen er klimasmart, robust og tilpasningsdyktig til endringer. MSC etterlyser også regulering av nye arter som rød multe og blekksprut for å begrense innvirkningen på økosystemet.

Pionerer innen fiskeindustrien

fiskefortellinger
Til slutt vurderer MSC selskaper i fiskerisektoren som forutser konsekvensene av klimaendringer godt. Først Fish Tales, som fjernet makrell fra sitt sortiment da den ikke lenger hadde MSC-merke. «Vi elsker fisk og vil at alle skal kunne spise den for alltid,» sier Fish Tales» Irene Kranendonk. «Når makrell ikke lenger hadde et MSC-merke, hadde vi ikke noe annet valg enn å fjerne den fra vårt sortiment, uansett omsetningen det ville koste. Vi kan bare endre noe hvis fiskemerker og forhandlere gjør det riktige valget. Et valg som får forbrukerne til å tenke og oppmuntrer fisket til å bli mer bærekraftig.

sjøfarm
Seafarms Adri og Dave Bout gjør det også bra ifølge MSC. Siden 1990-tallet har familiebedriften kombinert villfiske og oppdrettsfisk. De fisker etter barbermuslinger eller amerikansk sverdslire, en skalldyrart som først ble oppdaget i Europa i 1980 og har vokst betydelig siden den gang. «Vi må spise mer av det som er tilgjengelig. Hele naturens rytme er ute av spill og som selskap har vi tatt valg. Kniver er nå massevis i Nordsjøen. Vi har gjort avtaler med andre fiskere om maksimal fangst vi kan gjøre uten at det går ut over naturen. Dette er en forutsetning for MSC-sertifisering. Vi har også bygget et nytt klimanøytralt fartøy for å fiske etter barbermuslinger.

Alltid holde seg informert?

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *