Moskva anklager Norge for å blokkere transitt til Svalbard, truer med gjengjeldelse

Moskva anklaget Norge onsdag 29. juni for å blokkere transitt av varer til russere bosatt på den norske arktiske øygruppen Svalbard og truet Oslo med represalier.

SE OGSÅ – Washington «støtter» Litauen i møte med truslene fra Moskva

«Vi har oppfordret norsk side til å løse denne saken så raskt som mulig.«Sa russisk diplomati i en uttalelse, som kunngjorde at den norske charge d’affaires i Moskva var innkalt til departementet. «Vi påpekte at uvennlige handlinger mot Russland fører til gjengjeldelsestiltak«, han la til.

Ifølge Russland sperret Norge ved landgrenseovergangen til Storskog forsyninger av utstyr og mat som skulle lastes om bord på et skip for å nå Svalbard for russiske gruvearbeidere i øygruppen. Ifølge Sergey Guchtchin, russisk konsul på den arktiske skjærgården, er det snakk om 20 tonn varer, inkludert syv tonn matvarer og resten av reservedeler og nødvendig utstyr for å forberede vinteren. Ifølge diplomaten blokkerer Norge varene i anvendelse av europeiske sanksjoner mot Russland på grunn av offensiven mot Ukraina. «Jeg tror Norge ikke tenkte godt ved å slutte seg til de europeiske sanksjonene«, sa han. Diplomaten sa at Russland utforsket alternative forsyningsruter, inkludert fra Europa eller sjøveien fra den russiske byen Murmansk.

NATOs «akilleshæl i Arktis»

Tusen kilometer fra Nordpolen er Svalbard dobbelt så stort som Belgia og noen ganger betraktet som «NATOs akilleshæl i Arktis«. En atypisk traktat, inngått i 1920 i Paris, anerkjenner Norges suverenitet over Svalbard, men garanterer også statsborgerne i signatarstatene, i dag 46 inkludert Russland, friheten til å utnytte naturressursene der»på et grunnlag av perfekt likeverd«Det er i denne egenskapen at Russland – Sovjetunionen før det – i flere tiår har utvunnet kull på disse landene bebodd av mindre enn 3000 mennesker med rundt femti nasjonaliteter.

Nestleder i forbundsrådet Konstantin Kosatchev anklaget på Telegram Oslo for brudd på Paris-traktaten. «Norske myndigheter søker å få russiske gruvearbeidere til å gå uten mat, noe som i seg selv er umoralsk. Det bryter med menneskerettighetene, og humanismens prinsipper«, anklaget han. Den russiske konsulen avviste imidlertid enhver risiko for matmangel.


SE OGSÅ – Ukraina: Moskva «klar» til å garantere sikkerheten til skip som forlater ukrainske havner

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *