Morawiecki ønsket at Norge skulle dele overskuddet. Tidligere PGNiG-sjef: Han undergraver sin forhandlingsposisjon

Sjef Pusse 21. mai møtte regjeringen ungdom som en del av den nasjonale ungdomsdialogkongressen. Statsministeren svarte på spørsmål fra salen, de fleste knyttet til krigen i Ukraina. Mateusz Morawiecki refererte i denne sammenheng også til Norge og sa at landet «utilsiktet forsynte seg» av krigen i Ukraina.

– Overfortjeneste, som overstiger årsgjennomsnittet de siste årene for olje og gass, et lite land på fem millioner, som Norge, vil overstige 100 milliarder euro – sa statsministeren. Så la han til: «Skriv til dine unge venner i Norge. De burde dele dette overskuddet, dette gigantiske overskuddet.

Morawiecki om Norge: De bør dele overfortjeneste

Tidligere PGNiG-sjef: Morawieckis ord var godt gjennomtenkt, det kunne bare være ett utfall

– Disse uttalelsene har mening og mottas i samsvar med intensjonen. Jeg mener, de skulle bli oppfattet som blasfemi mot partneren, og de ble absolutt oppfattet som det – kommenterte den tidligere presidenten i PGNiG, tidligere økonomiminister, Piotr Woźniak i et intervju med TVN24.

– Det undergraver forhandlingsposisjonen til våre forhandlere, hvis de i det hele tatt er det. For fra det jeg har sporet opp i historien, virker det som om ingen tok vare på det på over to år, og ignorerte det fullstendig, noe som er en stor feil og misbruk og bør gjøres underlagt separate prosedyrer og stigmatisering av de som ga avkall på slike ting – sa han.

Du kan lese mer informasjon om Polen på hjemmesiden Gazeta.pl

Jeg skal nå ikke late som om det statsministeren mente var hensynsløst, for det var absolutt gjennomtenkt, og selvfølgelig er spørsmålet om hva det var for noe berettiget, for det kunne bare være én effekt – undergrave eller svekke selskapets forhandlinger stilling i forhandlinger med norske partnere. Heldigvis kommer disse partnerne i Norge fra hele verden, de er ikke bare nordmenn. De er amerikanere, italienere, franskmenn, det er representanter for afrikanske land […] og det er relativt få norske bedrifter

– sa tidligere økonomiminister Piotr Woźniak.

Finansdepartementet forklarer Morawieckis merknader. Dette er «skatten på solidaritetens uventede»

Morawieckis kommentarer om Norge og «overskuddsdeling» ble raskt avklart av Finansdepartementet.

Nå er det et godt tidspunkt å begynne å snakke høyt og tydelig om «solidaritetsskatten for uventet profitt» i land som tjener over gjennomsnittet på salg av energiressurser for å støtte Ukraina, som den nevnte statsministeren Mateusz Morawiecki. Det er slike signaler om at en del av den norske politiske klassen mener denne tanken er riktig

– sa finansminister Magdalena Rzeczkowska.

Mateusz Morawiecki under et møte innenfor rammen av National Youth Dialogue CongressMorawiecki vil ha en ny skatt. Det er å «mate nordmennene»

Konseptet «solidaritetsskatt på uventede overskudd» er ikke nytt og betyr en ekstra, vanligvis engangsbeskatning av visse enheter som oppnår uventede overskudd som følge av visse hendelser. Ideen er minst 25 år gammel – i 1997 «hevet» daværende britiske statsminister Tony Blair over 5 milliarder pund fra privatiserte energiselskaper for formål knyttet til å beskytte arbeidsledige – forklarte Mikołaj Fidziński i Next.gazeta.pl .

Hjelp Ukraina, bli med i samlingen. Du setter inn penger på siden pcpm.org.pl/ukraina

Se videoen
Putin presset Finland og Sverige inn i NATO? Ekspert: Russland vil ha en lengre grense å overvåke

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *