Mistenkelige arrestasjoner og droneobservasjoner: Norge ber innbyggerne være på vakt

Myndighetene ber nordmenn være på vakt etter at droner gjentatte ganger ble oppdaget ved energianlegg og flyplasser, og totalt seks personer ble arrestert med kamerautstyr og droner i separate hendelser.

Etter at Russland kuttet Europas energiforsyning etter invasjonen av Ukraina, ble Norge Vest-Europas hovedleverandør av naturgass.

Krigen i Ukraina har også påvirket Norges sikkerhet. Landet har hevet beredskapsnivået og skjerpet sikkerheten etter eksplosjonene av gassrørledningen Nord Stream i Østersjøen i slutten av september, som antas å være et resultat av sabotasje.

Den siste tiden har flere droner blitt oppdaget nær gass- og kraftstasjoner (Kårstø kraftstasjon i Tysvære og anlegg i Nordsjøen) og flyplasser (Sola flyplass ved Stavanger) i Norge.

Etter meldinger i norske medier om droner på flyplasser og energianlegg, samt pågripelser knyttet til mistenkelig virksomhet, ber Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Justisdepartementet, politi og samfunnssikkerhet innbyggerne være på vakt.

Serie av arrestasjoner

Mandag meldte Nordland-politiet at fire russiske statsborgere er pågrepet for å ha tatt bilder av smuglergods.

Disse hendelsene bringer til seks antall russiske statsborgere tatt med droner eller fotoutstyr i Norge de siste ukene. Foreløpig er det ingen direkte sammenheng mellom arrestasjoner og droner observert i nærheten av betydelige objekter.

Her er hva som er kjent så langt om arrestasjonene:

  • Tirsdag 11. oktober ble en russer i sekstiårene pågrepet etter å ha blitt pågrepet ved en sjekkpost som kom fra Norge ved Storskogo. Politiet fant to droner og flere medier i bagasjen hans. Han innrømmet å ha fløyet drone i Norge og sa han hadde vært der siden august på sightseeingtur. Den arresterte mannen hadde to russiske pass og en israeler. 14. oktober ble han varetektsfengslet i to uker.
  • Sist fredag ​​14. oktober ble en annen person pågrepet på Tromsø lufthavn – en 51 år gammel russer. Han ble sett på å ta bilder av flyplassen med en drone, og en flyplassansatt meldte ham til politiet. Politiet beslagla fotoutstyr, inkludert en drone og flere minnekort. Materialet politiet fant inkluderte blant annet en video med bilder av Kirkenes lufthavn og fotografier av norske hærs Bell-helikoptre. Mannen sa han krysset grensen ved Storskog torsdag og var på vei til Svalbard. Han innrømmet å ha fløyet drone i Norge. Lørdag ble han varetektsfengslet i to uker. Den innsatte anket denne avgjørelsen.
  • Mandag 17. oktober meldte Nordland Politi at fire russiske statsborgere er pågrepet med fotoutstyr – de har fotografert en fotograferingsforbudt gjenstand.

Det er ennå ikke etablert noen sammenheng mellom mandagens pågripelser og hendelsene i forrige uke, og politiet etterforsker fortsatt omstendighetene rundt pågripelsene.

Foreløpig er russerne som ble arrestert i forrige uke kun siktet for brudd på sanksjonsregler som forbyr russere å fly droner i Norge. Det er ikke kjent om politiet har funnet elementer som direkte bekrefter spionasjen.

Norge og flere andre vestlige land forbød russiske statsborgere og selskaper å fly over deres territorier med fly og droner etter at Russland invaderte Ukraina. Brudd på dette forbudet kan straffes med inntil tre års fengsel. Det er riktignok ingen forsikring for å transportere eller kjøpe drone i Norge.

Høyt varslingsnivå

Den norske justis-, politi- og sivilbeskyttelsesminister Emilie Enger Mehl sa hendelsene knyttet til økt droneaktivitet i landet er en konsekvens av den nye sikkerhetssituasjonen.

«For øyeblikket er beredskapsnivået høyt, og (vår) full oppmerksomhet er rettet mot det omkringliggende trusselmiljøet og den sikkerhetspolitiske situasjonen i utvikling. Politiet gjør et viktig og nødvendig arbeid. , det er bra at hun holder seg på vakt. Det er hvorfor det ikke er overraskende at hun avslører denne typen aktivitet», sa E. Enger Mehl under mandagens pressekonferanse.

– I utgangspunktet vil jeg si at det er viktig for innbyggerne å være oppmerksomme på aktivitet som kan virke mistenkelig. Dette skal meldes til det lokale politiet. Politiet har en tett dialog med PST, la statsråden til.

Hun er ikke i tvil om at de siste sakene viser hvor viktig det er å opprettholde et tilstrekkelig beredskapsnivå etter at krigen startet i Ukraina.

Mistanke om spionasje

Mandag sa politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de hadde mottatt nye ledetråder da de oppfordret folk over hele landet til å være på vakt etter arrestasjonene.

– PST er i nær kontakt med politidistriktene. Det er underforstått at det lokale politiet tar de første skritt for å etterforske. Dersom grunnlaget for mistanke om ulovlig etterretningsvirksomhet styrkes under etterforskningen, overtar PST etterforskningen, sier Trondas Hugubakkenas, kommunikasjonssjef i PST.

Ifølge ham er trusselen om spionasje fra Russland nå hovedsakelig rettet mot kraftverks-, drivstoff- og forsvarssektorene. Derfor spør PST om all informasjon knyttet til hendelser i nærheten av disse anleggene.

«Det er nesten ingen grunn til å mistenke folk som gjør vanlige ting. Men samtidig skal man ikke være naiv. Vi må være oppmerksomme på mistenkelige ting og anmelde dem. Så kan politiet og PST om det må iverksettes tiltak. , la Hugubakken til.

– Vi er i en situasjon der nabolandet Norge har invadert et av sine andre naboland, bemerket Hugubakken og la til at Russland bruker etterretning og alle tilgjengelige muligheter for å innhente informasjon.

«Hun ønsker blant annet informasjon om hvordan NATO er involvert i denne situasjonen.» Det er ikke en statisk tilstand – den er i konstant endring. Derfor må de hele tiden samle informasjon om NATOs holdning til Russland, avsluttet T. Hugubakkenas.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Mistenkelige arrestasjoner og droneobservasjoner: Norge ber innbyggerne være på vakt

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *