Mistanken faller på vannmelon i Norges Salmonella-utbrudd

Et salmonellautbrudd i Norge med 18 syke personer er knyttet til vannmelon.

Folkehelseinstituttet Folkehelseinstituttet (FHI) melder at hver av de 13 syke personene som er intervjuet så langt hadde spist vannmelon i dagene før sykdommen. Melonene ble kjøpt fra forskjellige butikker.

Pasientene hadde monofasisk Salmonella Typhimurium og åtte av dem ble innlagt på sykehus.

Pasientene er mellom 1 og 87 år, 10 menn og 8 kvinner. De bor i seks forskjellige regioner av landet. De fleste bor i Møre og Romsdal og Vestland, resten i Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark og Innlandet.

Se opp for (vannmelon) i internasjonal risikovurdering
Mattilsynet sa at det er svært usannsynlig at det er vannmeloner på markedet knyttet til utbruddet. Fruktene kan lagres i tre til fire uker. De fleste ble syke fra slutten av juni til midten av juli.

Vi prøver nå å finne ut hvor de aktuelle vannmelonene kommer fra. Frukten dyrkes mye utendørs i land med varmt klima.

For å redusere risikoen for infeksjon er Mattilsynets råd om inntak av (vann)melon som følger: ikke bruk (vann)melon med dype hudlesjoner, vask melonen (av vann) og tørk den før du skjærer den. i biter, vask hender, tallerkener og bestikk med såpe og vann etter inntak og oppbevar den kuttede (vann)melonen kjølig.

– Melon og vannmeloner har forårsaket utbrudd med ulike typer bakterier før, sier Taran Skjerdal, forsker ved Veterinærinstituttet.

«I dette utbruddet er det Salmonella. I andre land har det vært store utbrudd av Listeria og flere andre matbårne patogener. Verdens helseorganisasjon og Organisasjonen FNs mat- og landbruksorganisasjon har valgt å gi særlig oppmerksomhet til (vann) i en internasjonal risikovurdering av meloner. Arbeidet starter i oktober,» sa Skjerdal, som er med i gruppen av eksperter som har ansvaret for evalueringen.

For mer informasjon: foodsafetynews.com

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *