Milliardærfamilien bak Fiat er interessert i Philips

Exor, mer enn halvparten eid av den italienske milliardæren Agnelli-familien, tar en eierandel på 15 % i Philips, med opsjon på å øke eierandelen til 20 %. Totalt investerer Exor 2,6 milliarder dollar i den nederlandske helseteknologiaktøren.

Agnelli-familien er blant annet kjent for det italienske bilmerket Fiat, grunnlagt av familien i 1899. Gjennom Exor har familien imidlertid også interesser i andre bilprodusenter, deriblant Stellantis, Ferrari og Iveco. Men vurdere også andre partier som Juventus fotballklubb.

Nå investerer Exor også i Philips. Investeringen er ikke en fullstendig overraskelse; Exor investerte også én milliard euro i helseteknologi i fjor. Med Philips investerer selskapet igjen i dette markedet.

tungt vær

Philips har hatt det tøft i det siste. For eksempel produserer selskapet respiratorer til blant annet pasienter med apné. For to år siden ble det imidlertid oppdaget at skummet i enhetene kunne smuldre, slik at folk kunne puste inn materialet. Det sies å utgjøre helserisiko.

Som svar på hendelsen lanserte Philips en stor innløsningskampanje. Totalt måtte selskapet derfor amortisere 1,3 milliarder euro på den delen av åndedrettsutstyret som ble utviklet. Til tross for problemene, investerer Exor nå i Philips.

Økt fokus på helseteknologi

Philips utvikler også en rekke annet utstyr, inkludert husholdningsapparater og forbrukerelektronikk. Det har imidlertid tatt en ny retning de siste årene og fokuserer i økende grad på helseteknologi. Exor sier han ønsker å støtte dette kurset.

Som aksjonær kan Exor utnevne en av Philips ti tilsynsmedlemmer. I tillegg har den en viktig stemmegivning på aksjonærmøter takket være 15 % deltakelse.

Forfatter: Wouter Hoeffnagel
Foto: Philips Azurion (kilde: Philips)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *