Matvareprisene i Norge: hvordan er de sammenlignet med det europeiske gjennomsnittet?

Norge er kjent ikke bare for sitt spektakulære vakre landskap, men også for sine like imponerende priser – det er definitivt ikke et billig sted å bo. Og hva med matvareprisene i Norge, sammenlignet med situasjonen i andre europeiske land?

Selv om det er kjent for sine høye priser, har Norge også mange faktorer som tiltrekker utlendinger til å flytte hit, fra det fantastiske landskapet til de høye lønningene og balansen mellom jobb og privatliv.

En av de vanligste klagene i Norge er imidlertid de høye prisene. Er matvareprisene i Norge virkelig så høye som vi er vant til å høre?

Dessverre lever Norge ifølge statistikken opp til sitt rykte for dyr mat.

Eurostat, statistikktjenesten til Den europeiske union, som overvåker prissituasjonen i landene i EU, Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og EU-kandidatlandene, har rangert Norge som nummer to når det gjelder priser på mat og alkoholfrie drikkevarer.

Av alle landene analysert av Eurostat ble en høyere prisindeks kun registrert i Sveits. Prisnivåindeksen måler prisnivået til et gitt land i forhold til andre land. Det betyr at sammenlignet med resten av landene er mat og alkoholfri drikke nest dyrest i Norge.

Ifølge data fra Eurostat og prisnivåindeksen var prisene i Norge i 2021 49 % høyere enn gjennomsnittet i EU. Norge hadde også de høyeste prisene på frukt, grønnsaker, poteter og «annen mat». «Annen mat inkluderer» søtsaker, sjokolade, syltetøy og andre.

Dessuten var brus i Norge også den dyreste av de 36 europeiske landene. Prisene på alkoholholdige drikker i Norge levde opp til sitt dyre rykte – prisen på alkoholholdige drikker var 160 %. større enn gjennomsnittet og nest etter Island.

I Litauen er prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer ifølge Eurostats undersøkelser 12 %. under EU-gjennomsnittet.

Tross alt er hele Skandinavia kjent for sine høye priser, så hvordan ser Norge ut i den sammenheng?

Å dømme etter prisnivåindeksen for mat og alkoholfrie drikkevarer, ble de laveste totale matvareprisene blant de skandinaviske landene funnet i Finland (13 % over gjennomsnittet). Den ble fulgt av Sverige (17 %), fulgt av Danmark (20 %) og Island (39 %).

Dette viser at selv sammenlignet med nordiske land er mat dyrt i Norge.

En av de bemerkelsesverdige trendene er at matvareprisene i Norge, i forhold til det europeiske gjennomsnittet, gradvis synker. I 2018 var matvareprisene i Norge 63 %. høyere enn det europeiske gjennomsnittet. Tre år senere har dette tallet sunket til 49 %.

Men selv om prisene i Norge er høye, er det virkelig så dyrt med tanke på lønningene her til lands?

Mat i Norge er riktignok dyrere enn i mange land, men lønningene er også mye høyere der.

La oss si, ifølge Statistisk sentralbyrå, gjennomsnittlig månedslønn i Norge i 2021 var 50.790 millioner kroner. Det er rundt fem tusen euro. I 2022 vil gjennomsnittlig månedslønn i EU være rundt 2.570 euro. Det skal imidlertid påpekes at det er store forskjeller mellom EU-landene på dette området. La oss si at den gjennomsnittlige månedslønnen i Bulgaria er rundt 852 euro og den er rundt 5 979 euro i Danmark (44 514 DKK).

Derfor vil en mer nøyaktig måte å måle den reelle prisen på mat være å anslå hvor mye av en husholdnings månedlige inntekt som brukes på mat.

I Romania representerte for eksempel mat mer enn en fjerdedel av husholdningenes utgifter, noe som betyr at maten er dyrere for husholdningene fordi den absorberer en større andel av forbrukerbudsjettet, til tross for matvareprisene i landene under EU-gjennomsnittet. I de 36 landene som er analysert av Eurostat, utgjorde mat og alkoholfrie drikkevarer rundt 13 % av husholdningenes totale forbruksutgifter.

Så i denne forbindelse bruker nordmenn faktisk mindre penger på mat enn andre europeiske husholdninger. Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjorde mat og alkoholfrie drikkevarer 11,3 % av husholdningenes totale utgifter i 2022.

I gjennomsnitt bruker en beboer mellom 31 og 50 år mellom 3.100 og 3.660 kroner i måneden på mat, ifølge Norsk Forbruksforsknings (SIFO) veiledende forbruksbudsjett.

Derfor, selv om matvareprisene er høyere i Norge, er de i sammenheng ikke lenger like dyre da de representerer en mindre andel av husholdningenes utgifter.

Produsert av thelocal.no, ec.europa.eu og ssb.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Matvareprisene i Norge: hvordan er de sammenlignet med det europeiske gjennomsnittet?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *